ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Μια σύνοδος για την ειρήνη στην Ουκρανία με αβέβαιο μέλλον

Εικόνα του άρθρου Ελβετία: Μια σύνοδος για την ειρήνη στην Ουκρανία με αβέβαιο μέλλον
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2024, 20:04
ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο θα διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία αύριο, εάν η Μόσχα αποχωρήσει από όλα τα ουκρανικά εδάφη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις μαζί μας αύριο, χωρίς να περιμένει τίποτα, αν αποχωρήσει από τα νόμιμα εδάφη μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Όμως, μιλώντας στο τέλος μιας συνόδου κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα τερματίσει τον πόλεμο και πρέπει να σταματήσει «με όποιον τρόπο μπορούμε», είτε με στρατιωτικά είτε με διπλωματικά μέσα.

Η δυτική βοήθεια δεν ήταν αρκετή για να κερδηθεί ο πόλεμος, πρόσθεσε, αλλά η σύνοδος κορυφής έδειξε ότι η διεθνής υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν αποδυναμώνεται.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση δεκάδων χωρών για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υιοθετήθηκε ένα τελικό έγγραφο το οποίο επέρριπτε την ευθύνη για τα εκτεταμένα δεινά και τις καταστροφές του πολέμου σταθερά στη Ρωσία.

Ωστόσο, αρκετές χώρες που συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και της Σαουδικής Αραβίας, δεν το υπέγραψαν.

Η σύνοδος κορυφής (που συμμετείχαν περισσότερες από 90 χώρες και διεθνείς οργανισμοί), είχε ως στόχο τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής υποστήριξης για μια διαδικασία που θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε και υποστήριξε ότι η σύνοδος είναι χάσιμο χρόνου. Η απόφαση της Κίνας να μείνει μακριά, σχεδόν εξασφάλισε ότι η σύνοδος κορυφής δεν θα επιτύχει τον στόχο της Ουκρανίας να πείσει τις μεγάλες χώρες του «παγκόσμιου Νότου» να συμμετάσχουν στην απομόνωση της Μόσχας.

Η Βραζιλία συμμετείχε μόνο ως «παρατηρητής». Και τελικά, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία και η Νότια Αφρική απέφυγαν να υπογράψουν το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, παρόλο που ορισμένα επίμαχα θέματα παραλείφθηκαν με την ελπίδα να αντλήσουν ευρύτερη υποστήριξη.

Μάλιστα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει δύσκολους συμβιβασμούς, ενώ η Κένυα, τάχθηκε κατά των πρόσφατων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το τελικό έγγραφο ζητά να αποκατασταθεί ο ουκρανικός έλεγχος του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια, ο οποίος σήμερα τελεί υπό ρωσική κατοχή. Αναφέρεται επίσης στην εισβολή της Ρωσίας ως «πόλεμο», έναν χαρακτηρισμό που η Μόσχα έχει απορρίψει. Ακόμη, ζητείται η ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων και η επιστροφή των παιδιών που απήγαγε η Ρωσία. 

Τέλος, στο έγγραφο αναφέρεται  πως μελλοντικές διαπραγματεύσεις για ένα ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνουν τη Ρωσία.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι, για να φθάσουμε στην ειρήνη, χρειάζονται η συμμετοχή και ο διάλογος όλων των μερών», αναφέρουν οι υπογράφουσες χώρες.

Τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα, όπως το καθεστώς της γης υπό ρωσική κατοχή, θα αφεθούν για αργότερα.

Παρόλα αυτά, η διάσκεψη έδωσε στο Κίεβο την ευκαιρία να επιδείξει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων που, όπως λέει, χρειάζεται για να συνεχίσει να μάχεται ενάντια σε έναν πολύ μεγαλύτερο εχθρό.

Ηγέτες, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συγκεντρώθηκαν στο ορεινό θέρετρο Μπούργκενστοκ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που βρισκόταν στην Ευρώπη για άλλες εκδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα, δεν παρέστη παρά τις δημόσιες προσκλήσεις του Ζελένσκι.

Με πληροφορίες BBC, Reuters, DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: Η πρόεδρος της Ελβετίας, Βιόλα Άμχερτ και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3