Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ΚΕΔΕ ζητάει χρήματα για το ενεργειακό κόστος

Εικόνα του άρθρου Η ΚΕΔΕ ζητάει χρήματα για το ενεργειακό κόστος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2022, 10:39
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το ενεργειακό ζήτημα με την εκτίναξη των τιμών εδώ και 1,5 περίπου χρόνο (και αρκετά πριν από τον πόλεμο που χειροτέρεψε την κατάσταση δραματικά), απασχολεί και τους Δήμους, καθώς οι προϋπολογισμοί κινδυνεύουν να πέσουν έξω λόγω των τιμών ρεύματος.

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ κατέληξε σε ψήφισμα, το οποίο παρεμπιπτόντως κατηγορήθηκε ως «φιλοκυβερνητικό» από την αντιπολίτευση, ωστόσο περιλαμβάνει και πάλι αίτημα ενίσχυσης, ειδικά για τις ΔΕΥΑ:

«Τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ που επιβαρύνει τη λειτουργία τους, με βάση τα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης. Η υπόσχεση για απόδοση μέχρι σήμερα μόλις 20 εκ. ευρώ, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα» αναφέρει το ψήφισμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας έχουν επανειλημμένα ζητήσει μέτρα, καθώς δεν καλύπτονται από όσα έχουν ανακοινωθεί. Η ενεργειακή τους δαπάνη είναι πολύ μεγάλη και, εάν η κυβέρνηση επιμείνει να μην την επιδοτήσει ή περικόψει τη φορολογία, το νερό θα ακριβύνει ξανά.

Επίσης, πάλι στα ενεργειακά, η ΚΕΔΕ ζητάει την ενίσχυση των ΦΟΔΣΑ  «για  κάλυψη μέρους του τεράστιου ενεργειακού κόστους λειτουργίας Μονάδων,  ΧΥΤΑ, έργων κλπ, αναλογική και κατ' αντιστοιχία των ενισχύσεων προς  δήμους και ΔΕΥΑ», καθώς επίσης και την πλήρη κάλυψη του ενεργειακού κόστους των σχολείων από το κράτος κι όχι από τους Δήμους, «αφού οι ενεργειακές δαπάνες των σχολείων  αποτελούν ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού». 

Ακόμα, ζητάει να δοθεί στους  Δήμους ο απαραίτητος ηλεκτρικός χώρος για να δημιουργήσουν τα δικά τους  αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και να δοθεί χρηματοδότηση από το  Ταμείο Ανάκαμψης για να καλύψουν με τραπεζικό δανεισμό την ίδια  συμμετοχή.

Τέλος, στο θέμα των απορριμμάτων, η ΚΕΔΕ ζητάει την αναστολή, ως το τέλος του 2023, της επιβολής του τέλους ταφής.  «Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι Δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την  έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον  διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων  αποτελεί ευθύνη του κεντρικού κράτους. Σε κάθε περίπτωση, αν  δεν  εισακουστεί η πρότασή μας, θα εφαρμόσουμε την ήδη ειλημμένη απόφαση της  ΚΕΔΕ για δικαστική προσβολή του», αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back