ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ισπανία καταργεί τη χρυσή βίζα

Εικόνα του άρθρου Η Ισπανία καταργεί τη χρυσή βίζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2024, 19:59
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση θα καταργήσει τη διάταξη που επιτρέπει τη χορήγηση βίζας παραμονής βάσει επενδύσεων σε κατοικίες, τη λεγόμενη χρυσή βίζα. Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει τη χορήγηση αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς που επενδύουν περισσότερα από 500.000 ευρώ σε ένα σπίτι στην Ισπανία, χωρίς να υπολογίζονται επιβαρύνσεις ή υποθήκες. 

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Ντος Χερμάνας για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για την κοινωνική στέγαση.

«Σήμερα, 94 από τις 100 τέτοιες βίζες συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα... σε μεγάλες πόλεις που αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά πιεσμένη αγορά και όπου είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί αξιοπρεπής στέγαση για όσους ήδη ζουν, εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους εκεί», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάργηση του καθεστώτος στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο.

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποίησε για αυτούς τους μηχανισμούς χορήγησης αδειών παραμονής με αντάλλαγμα χρήματα και κάλεσε τους εταίρους της ΕΕ να εξαλείψουν αυτές τις πύλες που επέτρεπαν στους ανθρώπους να αλλάζουν τη χώρα διαμονής τους. Έκτοτε, χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έλαβαν μέτρα για την κατάργηση αυτών των χρυσών θεωρήσεων.

Από την έναρξη του καθεστώτος της χρυσής βίζας το 2013 έως τον Νοέμβριο του 2022, η Ισπανία εξέδωσε σχεδόν 5.000 άδειες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι Κινέζοι επενδυτές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν οι Ρώσοι που επένδυσαν περισσότερα από 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας του 2023, η οποία αμφισβήτησε κατά πόσον οι αρχές ερεύνησαν την προέλευση των κεφαλαίων.

Στην Ελλάδα 

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε τον Φεβρουάριο, από το βήμα της Βουλής, την αύξηση του ορίου επενδύσεων μέσω της χρυσής βίζας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε όλα τα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων το ελάχιστο ύψος της επένδυσης θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ. Σήμερα ισχύει όριο 500.000 ευρώ μόνο στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Ολοι οι δημοφιλείς προορισμοί θα έχουν το όριο των 800.000 ευρώ.

Σε όλη την υπόλοιπη χώρα το όριο επίσης θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί σε 400.000 ευρώ αντί 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ στα 250.000 ευρώ θα διαμορφωθεί το όριο γιατα διατηρητέα ακίνητα και κτίρια, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους επενδυτές να προχωρούν σε τέτοιες αγορές και να ανακατασκευάσουν. Επίσης, το όριο των 250.000 ευρώ ισχύει και για επενδύσεις σε βιομηχανικά ακίνητα που θα μετατραπούν σε κατοικίες. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back