ΒΟΥΛΗ

Ο πρωθυπουργός ειρωνεύεται την κοινωνική κατοικία

Εικόνα του άρθρου Ο πρωθυπουργός ειρωνεύεται την κοινωνική κατοικία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/07/2023, 13:45
ΒΟΥΛΗ - ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φανερά επηρμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα που του έδωσε καθαρή νίκη στις εκλογές, αποφάσισε να κοροϊδέψει από το βήμα της Βουλής, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική κατοικία.

Είπε επακριβώς, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη:

«Σας άκουσα σήμερα -και το σημείωσα- να μιλάτε για την ανάγκη να κατασκευάσουμε 150.000 κοινωνικές κατοικίες, 150.000 κοινωνικές κατοικίες, μάλιστα. Λοιπόν, είστε και πολιτικός μηχανικός, πόσο κόστος το μέτρο; Πόσο να βάλουμε; 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο; 1.500; Λοιπόν, αν βάλω 1.000 είναι 15 δισεκατομμύρια. Αν βάλω 1.500 είναι 22,5 δισεκατομμύρια. Μα είναι σοβαρές κουβέντες αυτές;».

Ο κ. Μητσοτάκης, κάτοχος ενός πολύ μεγάλου αριθμού ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως άλλωστε συνολικά η οικογένειά του, μια από τις πιο πλούσιες στην Ελλάδα, προφανώς δεν γνωρίζει ότι αυτές τις κουβέντες τις κάνουν σοβαρά Δήμοι που είναι πολύ μεγαλύτεροι, πολύ πιο οργανωμένοι και πολύ πιο πλούσιοι από τον Δήμο Αθηναίων πχ, όπου διοικεί ο ανιψιός του.

Στη Βαρκελώνη για παράδειγμα ο Οργανισμός Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου, έχει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τα airbnb και τα ξενοδοχεία, για τον έλεγχο των ενοικίων και προγράμματα που ενδεχομένως θα έκαναν τον κ. Μητσοτάκη να φρίξει: για παράδειγμα, όταν αποκαθίσταται ένα ολόκληρο κτίριο, το 30% πρέπει να παρέχεται για οικονομικά προσιτή κατοικία.

Αν δεν τον πιστεύετε, μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του υπευθύνου του οργανισμού, Ζουσέπ Μποΐγας, στην «Καθημερινή».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει ότι η Αυστρία πχ, διαθέτει «στεγαστικό απόθεμα» που σε ποσοστό 24% διατίθεται με προσιτό κόστος.

Ότι η Γαλλία πχ έχει θεσπίσει τους κανονισμούς HLM για το ενοίκιο μετρίου ύψους.

Ότι το Λουξεμβούργο η Εθνική Εταιρία Προσιτής Κατοικίας και άλλοι οργανισμοί, στους οποίους μάλιστα συμμετέχει και η αυτοδιοίκηση, παρέχουν κατοικίες με χαμηλότερο της αγοράς, κόστος.

Ότι στην Ολλανδία, τη χώρα όπου η κοινωνική κατοικία έχει πλέον παραδοσιακές κοινωνικές ρίζες, ένα στα τρία σπίτια διατίθεται με τέτοιους όρους.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε κανονιστικό πλαίσιο, ούτε πρωθυπουργός που να συζητάει σοβαρά και να μην κοροϊδεύει, επειδή είναι πολιτικά πανίσχυρος, μοντέλα που ακολουθούνται σε πολλά σημεία του κόσμου.

Αντίθετα, προτιμάει τα ενοίκια να είναι πανύψηλα και αναντίστοιχα με τα σπίτια και τα εισοδήματα, την αγορά να πιέζεται αφόρητα από την τουριστική βιομηχανία και το airbnb και προγράμματα όπως η επιδότηση δανείων με ηλικιακό κριτήριο να μην πετυχαίνουν το σκοπό τους, για πολλαπλούς λόγους.

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε στον πρωθυπουργό, ως εξής: «Αντί ο κ. Μητσοτάκης να αστειεύεται για το κόστος του τετραγωνικού μέτρου, στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ας αναζητήσει την τεχνογνωσία από τους ομολόγούς του της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας. Ίσως του φανεί χρήσιμη, καθώς η κυβέρνησή του ενέταξε μόλις 100 κατοικίες στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ η Πορτογαλία 26.000, η Ιταλία 10.000 και η Ισπανία 20.000 κατοικίες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back