Ένα κύμα διαμαρτυριών έχει ξεσπάσει σε όλη την Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έκρηξη των παραθεριστικών μισθώσεων σε σχετικές πλατφόρμες.
Το ποσοστό των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 24% από το 2012 σε 28.000 άτομα, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, ενώ, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας, περίπου το 45% των ανθρώπων που ζουν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έλλειψη στέγης έχει αυξηθεί σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, αλλά η έκταση του προβλήματος στην Ισπανία συγκαλύπτεται από τους νέους Ισπανούς που επιλέγουν να ζουν με τους γονείς τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Περισσότερο από το 60% των νέων 18-34 ετών ζουν στην οικογενειακή κατοικία και η Ισπανία είχε το ταχύτερο ποσοστό αύξησης των νέων που ζουν με τους γονείς τους μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών μεταξύ των ετών 2008 και 2022.
Το απόθεμα κοινωνικών κατοικιών στην Ισπανία είναι μόλις το 1,5% του συνόλου των κατοικιών σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 9%, προστίθεται στην έκθεση.
Ο ανταγωνισμός για διαμερίσματα προς ενοικίαση από ιδιώτες είναι έντονος. Περίπου 40 άτομα απαντούν σε κάθε αγγελία που βγαίνει στην αγορά της Μαδρίτης, σύμφωνα με τον ιστότοπο για τις αγγελίες ακινήτων Idealista.
Το τρέχον σχέδιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για τη δημόσια στέγαση θα προσθέσει 184.000 μονάδες τα επόμενα τρία χρόνια. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τον Μάιο ότι θα ήθελε το απόθεμα κοινωνικών κατοικιών να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά τη διάρκεια της θητείας του που λήγει το 2027.
Ωστόσο, η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον 1,5 εκατομμύριο κατοικίες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Ο ετήσιος ρυθμός κατασκευής κατοικιών των 90.000 μονάδων υπολείπεται της αύξησης της ζήτησης και είναι πολύ χαμηλότερος από τις 650.000 κατοικίες που κατασκευάστηκαν το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η υπουργός Στέγασης Isabel Rodriguez δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο ρόλος των ΜΚΟ
Για να καλύψουν μέρος του κενού που άφησε το κράτος, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις στρέφονται σε ιδιωτικά κεφάλαια.
Η Techo διαθέτει περίπου 230 διαμερίσματα και συνεργάζεται με 50 ΜΚΟ που χρεώνουν ενοίκιο 30% κάτω από τις τιμές της αγοράς. Για τους επενδυτές είναι μια ευκαιρία να εξασφαλίσουν μια απόδοση και παράλληλα να ενισχύσουν τη βαθμολογία τους για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG), δήλωσε η Blanca Hernandez, πρόεδρος της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα.
Μια άλλη φιλανθρωπική οργάνωση, η Hogar Si, νοικιάζει 400 διαμερίσματα σε άστεγους. Πριν από δύο χρόνια άρχισε να αναζητά επενδυτές για να αγοράσει ορισμένα από αυτά τα διαμερίσματα ως έναν τρόπο μείωσης του κόστους.
Μεγάλες πόλεις όπως η Μαδρίτη πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση από την ύπαιθρο προς τα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Ντιέγκο Λοζάνο, διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας στέγασης της πόλης.
Οι ιδιοκτήτες απαιτούν από τους ενοικιαστές εγγυήσεις για την καταβολή του ενοικίου, τις οποίες οι φτωχότεροι δεν μπορούν να παράσχουν, σύμφωνα με τρεις ΜΚΟ.
Η κρίση είναι τόσο οξεία που οι ισπανικές πόλεις προσπαθούν να περιορίσουν ή να καταργήσουν σταδιακά τα διαμερίσματα διακοπών.
Με πληροφορίες από Reuters