ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ινδία ετοιμάζει ιστορική αποστολή στο φεγγάρι

Εικόνα του άρθρου Η Ινδία ετοιμάζει ιστορική αποστολή στο φεγγάρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2023, 15:27
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ινδία διεκδικεί να γίνει μόλις η τέταρτη χώρα που θα πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσεδάφιση στο φεγγάρι με την εκτόξευση την Παρασκευή της αποστολής Chandrayaan-3.

Το Chandrayaan-3, που στα σανσκριτικά σημαίνει «σεληνιακό όχημα», αναμένεται να απογειωθεί την Παρασκευή (14/7) από το διαστημικό κέντρο Sriharikota..

Είναι η δεύτερη προσπάθεια της Ινδίας για μια ομαλή προσγείωση, αφού η προηγούμενη προσπάθειά της με το Chandrayaan-2 το 2019 απέτυχε. Το πρώτο της σεληνιακό σκάφος, το Chandrayaan-1, τέθηκε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και στη συνέχεια συγκρούστηκε στη σεληνιακή επιφάνεια το 2008.

Το Chandrayaan-3, που αναπτύχθηκε από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO), αποτελείται από μια μονάδα προσεδάφισης, μια μονάδα προώθησης και ένα όχημα. Στόχος του είναι να προσεδαφιστεί με ασφάλεια στη σεληνιακή επιφάνεια, να συλλέξει δεδομένα και να διεξάγει μια σειρά επιστημονικών πειραμάτων για να μάθει περισσότερα για τη σύνθεση της σελήνης.

Μόνο τρεις άλλες χώρες έχουν επιτύχει το περίπλοκο κατόρθωμα της ομαλής προσεδάφισης ενός διαστημικού σκάφους στην επιφάνεια της σελήνης - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα.

Οι Ινδοί μηχανικοί εργάζονται εδώ και χρόνια για την εκτόξευση. Στόχος τους είναι να προσεδαφίσουν το Chandrayaan-3 κοντά στο δύσκολο έδαφος του ανεξερεύνητου νότιου πόλου του φεγγαριού.

Λίγο πριν από την εκτόξευση της Παρασκευής, ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι δήλωσε ότι η ημέρα αυτή «θα είναι πάντα χαραγμένη με χρυσά γράμματα όσον αφορά τον διαστημικό τομέα της Ινδίας».

Ο Μόντι δήλωσε ότι ο πύραυλος θα καλύψει περισσότερα από 300.000 χιλιόμετρα και θα φτάσει στο φεγγάρι τις «επόμενες εβδομάδες».

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας χρονολογείται εδώ και περισσότερες από έξι δεκαετίες, όταν ήταν μια νέα ανεξάρτητη δημοκρατία και μια βαθιά φτωχή χώρα που ταλανιζόταν από τον αιματηρό διαμελισμό.

Όταν εκτόξευσε τον πρώτο της πύραυλο στο διάστημα το 1963, η χώρα δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες προηγούνταν κατά πολύ στην κούρσα του διαστήματος.

Τώρα, η Ινδία είναι το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου και η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του. Διαθέτει έναν ανερχόμενο νεανικό πληθυσμό και φιλοξενεί έναν αναπτυσσόμενο κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας.

Για τον Μόντι, ο οποίος εισήλθε στην εξουσία το 2014 με ένα εισιτήριο εθνικισμού και μελλοντικού μεγαλείου, το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας είναι ένα σύμβολο της αυξανόμενης προβολής της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.

Το 2014, η Ινδία έγινε η πρώτη ασιατική χώρα που έφτασε στον Άρη, όταν έθεσε το σκάφος Mangalyaan σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, με 74 εκατομμύρια δολάρια -λιγότερα από τα 100 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε το Χόλιγουντ για το διαστημικό θρίλερ «Gravity».

Τρία χρόνια αργότερα, η Ινδία εκτόξευσε το ρεκόρ των 104 δορυφόρων σε μία αποστολή. Και οι διαστημικές φιλοδοξίες της Ινδίας δεν σταματούν στο φεγγάρι ή τον Άρη. Η ISRO έχει επίσης προτείνει την αποστολή ενός τροχιοδρόμου στην Αφροδίτη.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back