ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Θα τα καταφέρει η Ινδία;

Εικόνα του άρθρου Θα τα καταφέρει η Ινδία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2023, 21:23
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα εικόνες που τράβηξε το διαστημικό της σκάφος από την άλλη πλευρά της σελήνης καθώς έπαιρνε θέση για μια απόπειρα προσεδάφισης στο νότιο πόλο της σελήνης, λίγες ημέρες μετά την αποτυχία του ρωσικού σκάφους προσεδάφισης Luna-25.

Το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) βρισκόταν σε έναν αγώνα δρόμου με τη Ρωσία για να είναι το πρώτο που θα προσεδαφιστεί στο νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή της οποίας οι σκιεροί κρατήρες πιστεύεται ότι περιέχουν πάγο νερού που θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν μελλοντικό σεληνιακό οικισμό.

Καθώς την Κυριακή κυκλοφόρησε η είδηση της αποτυχίας της ρώσικής αποστολής, η ISRO δήλωσε ότι το Chandrayaan-3 ήταν σε πορεία προσγείωσης στις 23 Αυγούστου.

Όλα τα συστήματα του διαστημικού σκάφους λειτουργούν «τέλεια» και δεν αναμένονται απρόοπτα κατά την ημέρα της προσγείωσης, δήλωσε η διαστημική υπηρεσία τη Δευτέρα.

Η αποστολή - Chandrayaan σημαίνει «σεληνιακό όχημα» στα χίντι και τα σανσκριτικά - είναι η δεύτερη προσπάθεια της Ινδίας να προσεδαφιστεί στο νότιο πόλο της σελήνης. Το 2019, η αποστολή Chandrayaan-2 ανέπτυξε με επιτυχία ένα τροχιακό σκάφος, αλλά το σκάφος προσεδάφισης συνετρίβη.

Το ανώμαλο έδαφος καθιστά δύσκολη την προσγείωση στο νότιο πόλο, αλλά η πρώτη προσγείωση θα ήταν ιστορική. Ο υδάτινος πάγος της περιοχής θα μπορούσε να παρέχει καύσιμα, οξυγόνο και πόσιμο νερό για μελλοντικές αποστολές.

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν σήμερα δείχνουν τους κρατήρες στην επιφάνεια του φεγγαριού που κατέγραψε η κάμερα ανίχνευσης και αποφυγής κινδύνων του σκάφους Lander του ISRO, η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην εύρεση μιας ασφαλούς θέσης προσγείωσης για το διαστημικό σκάφος.

Η αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι εκτοξεύτηκε στις 14 Ιουλίου και η μονάδα προσεδάφισης του Chandrayaan-3 διαχωρίστηκε από την προωθητική μονάδα την περασμένη εβδομάδα.

Οι επιστήμονες του ISRO δήλωσαν ότι έμαθαν από την αποτυχία της προηγούμενης αποστολής στο φεγγάρι και έκαναν αλλαγές στο Chandrayaan-3 που θα καταστήσουν πιο πιθανή μια επιτυχή προσγείωση, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ασφαλούς προσγείωσης οπουδήποτε εντός μιας διευρυμένης ζώνης προσγείωσης σε αντίξοες συνθήκες. Έχει επίσης εξοπλιστεί με περισσότερα καύσιμα, περισσότερους ηλιακούς συλλέκτες και πιο ανθεκτικά πόδια.

Φωτογραφία: ISRO/Facebook



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back