ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Ινδία «πάτησε» στο νότιο πόλο του φεγγαριού

Εικόνα του άρθρου Η Ινδία «πάτησε» στο νότιο πόλο του φεγγαριού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2023, 20:13
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα ινδικό διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε στο φεγγάρι την Τετάρτη, σε μια αποστολή που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εξερεύνηση της Σελήνης και τη θέση της Ινδίας ως διαστημικής δύναμης, λίγες ημέρες μετά τη συντριβή ενός παρόμοιου ρωσικού σκάφους προσεδάφισης.

«Αυτή είναι μια κραυγή νίκης μιας νέας Ινδίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος εθεάθη να ανεμίζει την ινδική σημαία καθώς παρακολουθούσε την προσεδάφιση από τη Νότια Αφρική, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS.

Επιστήμονες και αξιωματούχοι χειροκροτούσαν, επευφημούσαν και αγκαλιάζονταν μεταξύ τους κατά την προσεδάφιση του διαστημικού σκάφους και καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να τονώσει τις επενδύσεις σε ιδιωτικές διαστημικές εκτοξεύσεις και συναφείς επιχειρήσεις που βασίζονται σε δορυφόρους.

«Η Ινδία βρίσκεται στο φεγγάρι», δήλωσε ο S. Somanath, επικεφαλής του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO), καθώς το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 προσγειώθηκε στο νότιο πόλο της Σελήνης.


Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια της Ινδίας να προσεδαφίσει ένα διαστημόπλοιο στο φεγγάρι και έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την αποτυχία της αποστολής Luna-25 της Ρωσίας. Οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα ήταν κολλημένοι στις οθόνες των τηλεοράσεων και έλεγαν προσευχές καθώς το διαστημόπλοιο πλησίαζε την επιφάνεια.

«Chandrayaan» σημαίνει «όχημα του φεγγαριού» στα ινδικά και τα σανσκριτικά. Το 2019, η αποστολή Chandrayaan-2 του ISRO ανέπτυξε με επιτυχία ένα τροχιακό σκάφος, αλλά το σκάφος προσεδάφισης συνετρίβη.

Το Chandrayaan-3 αναμένεται να παραμείνει λειτουργικό για δύο εβδομάδες, εκτελώντας μια σειρά από πειράματα, συμπεριλαμβανομένης μιας φασματομετρικής ανάλυσης της ορυκτολογικής σύνθεσης της σεληνιακής επιφάνειας.

Το ανώμαλο έδαφος καθιστά δύσκολη την προσγείωση στο νότιο πόλο και η πρώτη προσγείωση είναι ιστορική. Ο πάγος της περιοχής θα μπορούσε να παρέχει καύσιμα, οξυγόνο και πόσιμο νερό για μελλοντικές αποστολές.

«Η προσεδάφιση στο νότιο πόλο θα επιτρέψει στην Ινδία να εξερευνήσει αν υπάρχει πάγος νερού στο φεγγάρι. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα σωρευτικά δεδομένα και την επιστήμη σχετικά με τη γεωλογία του φεγγαριού», δήλωσε η Carla Filotico, εταίρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων SpaceTec Partners.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back