ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ινδία: Οι πρώτες εικόνες από το νότιο πόλο της Σελήνης

Εικόνα του άρθρου Ινδία: Οι πρώτες εικόνες από το νότιο πόλο της Σελήνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2023, 16:13
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι πρώτες εικόνες από την αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας που ελήφθησαν μετά την ιστορική προσγείωση του σκάφους στο φεγγάρι αποκαλύπτουν μια σημαδεμένη επιφάνεια κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικών Ερευνών (ISRO) μοιράστηκε τις εικόνες στο X, πρώην Twitter, την Τετάρτη (23 Αυγούστου), περίπου τέσσερις ώρες αφότου το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 ολοκλήρωσε την ομαλή κάθοδό του. 

Το πρώτο σετ των τεσσάρων εικόνων λήφθηκε από την κάμερα οριζόντιας ταχύτητας του σκάφους προσεδάφισης καθώς πλησίαζε την επιφάνεια της σελήνης. Μια πρόσθετη εικόνα από την Κάμερα Προσγείωσης, που μοιράστηκε λίγο αργότερα, δείχνει το σημείο προσγείωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος του ποδιού προσγείωσης του διαστημικού σκάφους και της σκιάς του.


Η προσεδάφιση έκανε την Ινδία μόλις την τέταρτη χώρα στην ιστορία που έφερε με επιτυχία ένα διαστημόπλοιο στην επιφάνεια της σελήνης, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Το Chandrayaan-3 είναι επίσης το πρώτο διαστημικό σκάφος στην ιστορία που προσγειώθηκε κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, μια περιοχή που προσελκύει σήμερα την προσοχή επιστημόνων και διαστημικών οργανισμών από όλο τον κόσμο. 

Ακολουθία εικόνων της επιφάνειας της Σελήνης που λήφθηκαν από το Chandrayaan-3 κατά την κάθοδό του στο νότιο πόλο της Σελήνης στις 23 Αυγούστου 2023. Κεντρική φωτογραφία: Η πρώτη εικόνα της επιφάνειας του φεγγαριού που λήφθηκε από την αποστολή Chandrayaan-3 μετά την ιστορική προσγείωσή της στις 23 Αυγούστου 2023/ISRO μέσω Twitter


Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μόνιμα σκιασμένοι πολικοί κρατήρες περιέχουν πάγο νερού παγιδευμένο στα πετρώματα, ο οποίος θα μπορούσε να εξαχθεί και να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη μιας μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στον φυσικό σύντροφο της Γης. Επιπλέον, αυτοί οι σεληνιακοί κρατήρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τηλεσκοπίων επόμενης γενιάς που θα επέτρεπαν στους αστρονόμους να βλέπουν μακρύτερα από ό,τι μπορούν σήμερα.

Το Chandrayaan-3 ήταν η δεύτερη προσπάθεια της Ινδίας να προσεδαφιστεί κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης. Η πρώτη προσπάθεια της χώρας για προσγείωση στη Σελήνη, τον Σεπτέμβριο του 2019, απέτυχε όταν το σκάφος προσεδάφισης Chandrayaan-2 συνετρίβη στο φεγγάρι λόγω προβλήματος στο λογισμικό.

Ο θρίαμβος της Ινδίας έρχεται μόλις τρεις ημέρες αφότου η Ρωσία έχασε την αποστολή Luna-25, την πρώτη της προσπάθεια να τοποθετήσει ένα διαστημόπλοιο στην επιφάνεια της σελήνης μετά από 47 χρόνια. Το Luna-25, επίσης, στόχευε στο νότιο πόλο της Σελήνης, αλλά αντ' αυτού συνετρίβη στο φεγγάρι μετά από έναν λανθασμένο τροχιακό ελιγμό το Σάββατο 19 Αυγούστου.

Mε πληροφορίες από space.com



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back