Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Ήπειρος έτρεφε βους καλλίστας…»

Εικόνα του άρθρου «Η Ήπειρος έτρεφε βους καλλίστας…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2019, 20:38
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικά ευρήματα που λένε την ιστορία της κτηνοτροφίας στην αρχαιότητα και που επιχειρούν να καταθέσουν τις εμπειρίες βουκόλων, μαγείρων και ποιμένων στην Ήπειρο. Κτηνοτροφία: η δραστηριότητα αυτή αιώνων που στη σημερινή εποχή δίνει τον δικό της αγώνα, σε διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αλλά με την ίδια αγωνία.

Η περιοδική έκθεση που έχει στηθεί σε τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων αποτελεί ένα ενδιαφέρον «ταξίδι» στο πολύ παρελθόν. Ένα «ταξίδι» το οποίο συμπληρώνουν οι συγκλονιστικές φωτογραφίες (σε μεγάλες διαστάσεις) του Κώστα Μπαλάφα για τη νομαδική κτηνοτροφία κατά τον 20ο αιώνα. Με την περιοδική αυτή έκθεση έρχεται να συνυπάρξει κι άλλη μία, παράλληλη, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Και τα δέντρα στο Μουσείο» του εικαστικού Πέρου Μπέχλη, που υπογραμμίζει το στοιχείο της φύσης.

Όπως αναφέρεται λοιπόν και στο εισαγωγικό σημείο της περιοδικής έκθεσης, η κτηνοτροφία αποτέλεσε κύρια πηγή πλούτου για την Ήπειρο από την αρχαιότητα Σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά το κλίμα και η μορφολογία του εδάφους. Οι αρχαίοι συγγραφείς έχουν κάνει ειδική μνεία στα πρόβατα, στα βόδια, τα άλογα και τους μολοσσικούς σκύλους της Ηπείρου. Τα βόδια, ιδιαίτερα, θεωρούνταν πολύ καλά («Η Ήπειρος ήταν εύβοτος και έτρεφε βους καλλίστας» κατά τον Ευκταίο). Αναπόφευκτος και ο συσχετισμός με τον ταύρο, με τους επιμελητές της έκθεσης να σημειώνουν ότι ο ταύρος απεικονίστηκε στα νομίσματα του Κοινού των Θεσπρωτών όχι μόνο επειδή ήταν το ζώο που θυσίαζαν στον Δωδωναίο Δία, αλλά και επειδή αποτελούσε την υπόμνηση του κτηνοτροφικού χαρακτήρα της περιοχής.

Στην έκθεση, συναντά κανείς και τα ερωτήματα, χαραγμένα σε μικρά τμήματα μολύβδου, που κατέθεταν οι κτηνοτρόφοι στο ιερό της αρχαίας Δωδώνης, αλλά και την περιπέτεια ενός βοσκού, ο οποίος είχε κλέψει τα πρόβατα ενός άλλου βοσκού.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ. Την έρευνα, τα κείμενα και τη μουσειολογική επιμέλεια έκαναν: Παρασκευή Γιούνη, Ελένη Κοτζαμποπούλου, Ελένη Βασιλείου, Γιώργος Γιωργούλας, Ιουλία Κατσαδήμα, Αγγελική Πανάτση, Ελένη Σκαλιστή, Υπατία Φάκλαρη, Νίκος Χόινας.

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων λειτουργεί καθημερινά από 08:00 έως 15:00, εκτός Δευτέρας.

Φωτογραφίες του Π. Μπέχλη δίπλα από τα εκθέματα του μουσείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back