Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 5-07-2021, 15:32
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O γιαννιώτης σκηνοθέτης Γιώργος Μπακόλας μεταφέρει στη θεατρική σκηνή το σημαντικό λογοτεχνικό έργο του Διονύσιου Σολωμού «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος», με την Όλγα Παπά στον ρόλο της γυναίκας της Ζακύνθου.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει στα Γιάννενα, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στον «Φρόντζο», στις 20 Ιουλίου, στις 21:30. Τη διεύθυνση και οργάνωση της παραγωγής έχει αναλάβει ο Χρήστος Χρήστου. Μουσικός επί σκηνής ο Βαγγέλης Πεπόνης ενώ την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει ο Γιώργος Μπακόλας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, η «Γυναίκα της Ζάκυνθος» αρχίζει να γράφεται στη Ζάκυνθο στο διάστημα της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου (1825-1826), συμπυκνώνοντας και αναμορφώνοντας γεγονότα της περιόδου αυτής. Είναι η αφήγηση ενός υποθετικού Διονυσίου Ιερομονάχου εγκάτοικου στο ξωκλήσι του Αγίου Λύπιου (Αλύπιου) στη Ζάκυνθο.

Και προστίθεται: Ο αφηγητής, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, είναι παρών ή αόρατα παρών σε όλη την έκταση της αφήγησης, ενώ ορισμένα τμήματα αποτελούν οράματά του με την έννοια μεταφοράς σε άλλο τόπο ή χρόνο. Το θέμα είναι μια Γυναίκα στην πόλη της Ζακύνθου, η ασκήμια και η κακία της, η σκληρή συμπεριφορά της απέναντι στις Μεσολογγίτισσες που είχαν καταφύγει στη Ζάκυνθο, το απροκάλυπτο μίσος της εναντίον της επαναστατημένης Ελλάδας και η μελλοντική τιμωρία της Γυναίκας αυτής.

«Ο Διονύσιος Σολωμός, με μια πένα βουτηγμένη στον διανοητικό και ψυχικό πυρετό του, με μια γλώσσα απαράμιλλου κάλλους, με στοιχεία βιβλικά, αλλά και από τη δημώδη παράδοση και τον λαϊκό προφορικό λόγο της Ζακύνθου, με συγκλονιστικές περιγραφές και εικόνες, μας παρασύρει σε μια κατάδυση στην άβυσσο της ανθρώπινης ύπαρξης» αναφέρεται.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 €. Άνεργοι, ΑμεΑ, φοιτητές, άνω των 65: 10€

Προπώληση: 10€ / ticketservices.gr | ticketsioannina (κιόσκι κεντρικής πλατείας) |

Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11) | Βιβλιοπωλείο Μαργιόλας (265102976).

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa