Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία έχει κυβέρνηση συνασπισμού

Εικόνα του άρθρου Η Γερμανία έχει κυβέρνηση συνασπισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2021, 23:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ο «φωτεινός σηματοδότης είναι πραγματικότητα!», δήλωσε πριν από λίγο ο υποψήφιος Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP) και την Προγραμματική Συμφωνία των εταίρων. 

Σε 177 σελίδες περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν οι εταίροι έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών και θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η Συμφωνία θα μπορεί να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ο Όλαφ Σολτς (SPD) να ορκιστεί νέος Καγκελάριος. 

Όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι μελλοντικοί εταίροι, το υπουργείο Οικονομικών δίδεται στο FDP, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας - Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους. Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. 

Αναλυτικά, το SPD παίρνει την Καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας, οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας - Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας και το FDP τα υπουργεία Οικονομικών. Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας. 

Η συμφωνία εγκαθιστά τον πρώτο ομοσπονδιακό συνασπισμό της Γερμανίας μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων και τερματίζει τα 16 χρόνια συντηρητικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία της κ. Μέρκελ, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τις σχέσεις με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.


O Όλαφ Σολτς

Στην ομιλία του ο Όλαφ Σολτς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει στην έξοδο από την υγειονομική κρίση.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού.

Επιπλέον, τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός της χώρας δεν θα έχει χαμηλό κόστος, ενώ πρόσθεσε ότι σχεδιάζονται μαζικές επενδύσεις, χωρίς ωστόσο να καταργείται το «φρένο» σε ό,τι αφορά το χρέος. 

Είπε μάλιστα ότι η συνεργασία της Γερμανίας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ είναι πυλώνας της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής.


Η συμφωνία

Οι τρεις εταίροι σε μία κοινή διακήρυξη, ανακοίνωσαν τα σημεία στα οποία συμφώνησαν.

  • Μέχρι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη Γερμανία θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι στιγμής ο στόχος ήταν το 65% μέχρι το 2030.
  • Το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθεί στα 12ευρώ /ανα ώρα. Μετά την προσαρμογή, μια ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω προσαρμογές. 
  • Μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργηθεί η εισφορά   για την «πράσινη ενέργεια» στους λογαριασμού
  • Ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο, δεν θα αυξηθεί.
  • Ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες μέσω ειδικά αδειοδοτημένων καταστημάτων.  
  • Το πλαφόν στα ενοίκια θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο αυστηρό. 
  • Ο νόμος για τους τρανσέξουαλ θα καταργηθεί. Θα αντικατασταθεί από νόμο περί αυτοδιάθεσης
  • Ο όρος «φυλή» θα διαγραφεί από το Σύνταγμα.  
  • Περισσότεροι πρόσφυγες θα μπορούν να φέρνουν συγγενείς τους στη Γερμανία, με τη διευκόλυνση της επανένωση των οικογενειών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back