ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία αρνείται ότι βοήθησε σε γενοκτονία στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου Η Γερμανία αρνείται ότι βοήθησε σε γενοκτονία στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2024, 21:14
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία υπερασπίστηκε την Τρίτη τον εαυτό της στο Διεθνές Δικαστήριο ενάντια στις κατηγορίες ότι οι αποστολές όπλων της προς το Ισραήλ προωθούν τη γενοκτονία στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού που έχει προμηθεύσει από τις 7 Οκτωβρίου ήταν μη θανατηφόρος και ότι ήταν επίσης ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.

Στο δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, οι δικηγόροι της Γερμανίας δήλωσαν ότι οι ισχυρισμοί της Νικαράγουας δεν έχουν «καμία πραγματική ή νομική βάση» και στηρίζονται σε μια αξιολόγηση της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ, το οποίο δεν είναι διάδικος στην υπόθεση.

«Η Γερμανία απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες της Νικαράγουα», δήλωσε η Τάνια φον Ουσλάρ-Γκλάιχεν, νομική σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην έδρα των 15 δικαστών, προσθέτοντας ότι η Νικαράγουα «βιάστηκε να παραπέμψει αυτή την υπόθεση στο δικαστήριο με βάση τα πιο σαθρά στοιχεία».

Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο σταθερούς συμμάχους του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς και την επίθεση αντιποίνων. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προμηθευτές του, στέλνοντας 326,5 εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμό και όπλα το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Χθες, Δευτέρα, η Νικαράγουα είχε υποστηρίξει ότι η Γερμανία διευκολύνει τη διάπραξη γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, παρέχοντας στο Ισραήλ στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, και ζήτησε να ληφθούν έκτακτα μέτρα που θα διέταζαν τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει την υποστήριξή της. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει εντός εβδομάδων αν θα εκδώσει έκτακτα μέτρα.

Η διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη, ήταν η τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες που το δικαστήριο του ΟΗΕ έγινε φόρουμ για τα έθνη προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ και να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους.

Τον Ιανουάριο, σε απάντηση σε μια κατηγορία από τη Νότια Αφρική, το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ παραβίασε ορισμένα δικαιώματα που εγγυάται η σύμβαση για τη γενοκτονία ήταν εύλογοι και ζήτησε να σταματήσει να σταματήσει κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ, Reuters. Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back