ΘΕΑΤΡΟ

Η Ευτυχία Πρίντζου... επιστρέφει πάντα

Εικόνα του άρθρου Η Ευτυχία Πρίντζου... επιστρέφει πάντα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2023, 21:00
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Τύπος Ιωαννίνων · Μια συζήτηση με τους συντελεστές της παράστασης "Ευτυχία Πρίντζου, η επιστροφή"


«Ευτυχία Πρίντζου· η επιστροφή», ένα θεατρικό έργο του Βασίλη Κονταξή που ανεβαίνει από τη «Θεατρική Συμπαιγνία», κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21:15, στη «Σκηνή 125» (εντός του ΚΕΠΑΒΙ), μέχρι τις 9 Απριλίου. Το έργο είχε ανέβει για πρώτη φορά το 2018, στο Καμπέρειο Θέατρο.

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» είχε μια συζήτηση με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη της παράστασης Βασίλη Κονταξή και την ηθοποιό Γιολάντα Καπέρδα που ερμηνεύει τον ρόλο της Ευτυχίας Πρίντζου.

Η ιστορία της Ευτυχίας Πρίντζου σε ένα θεατρικό κείμενο. Ποιο ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα;

Βασίλης Κονταξής: Αυτή η ιστορία με απασχολούσε χρόνια. Ήταν μια ιστορία που μου έκανε εντύπωση τόσο για τα όσα συνέβησαν το 1948 όσο και για τον απόηχο που κράτησε αρκετές δεκαετίες. Τη δεκαετία του ’80, ως παιδί, θυμάμαι ότι την πολύ μεγάλη φασαρία που είχε γίνει στην πόλη για το μνημείο εκτελεσθέντων στο Σταυράκι.

Με την «Αλληλεγγύη» και την Ευτυχία Πρίντζου συνδεόταν και ο παππούς που δεν γνώρισα ποτέ. Που κατά κάποιο τρόπο υπήρξε κι αυτός θύμα του εμφυλίου. Ο πατέρας του πατέρα μου είχε ξυλοκοπηθεί, στη συνέχεια αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας και πέθανε. Υπάρχει δηλαδή και μια προσωπική διάσταση.

Ένας μονόλογος είναι μια πρόκληση για έναν-μία ηθοποιό. Όταν αυτός βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο;

Γιολάντα Καπέρδα: Δεν σταματάει να αποτελεί πρόκληση. Την Ευτυχία Πρίντζου δεν την γνωρίσαμε. Δεν ξέρουμε πώς κρατούσε τον καφέ της, πώς χαμογελούσε ή πώς ήταν στην προσωπική της ζωή. Καταρχάς, χρειάζεται ένα άλλου είδους μελέτη, μαζί με τον σκηνοθέτη. Ηθικά και ψυχικά, έχεις μια ευθύνη. Νιώθεις ότι έχεις χρέος να κάνεις κάτι παραπάνω σαν άνθρωπος, όχι σαν καλλιτέχνης. Σαν καλλιτέχνης, δεν νομίζω ότι διαφέρει. Την ίδια ευθύνη έχεις, και την ίδια πρόκληση νιώθεις.

Η ανταπόκριση του κοινού ποια είναι;

Βασίλης Κονταξής: Είναι πολύ μεγάλη η ανταπόκριση. Πήραμε την απόφαση να κάνουμε ξανά αυτή την παράσταση γιατί ακριβώς τη ζητούσε το κοινό. Τη ζητούσαμε κι εμείς μέσα μας, γιατί ήταν μια συνεργασία που έμεινε και στους δυο μας. Αισθανόμασταν ότι αυτή η παράσταση δεν είχε κάνει ακόμα τον κύκλο της. Δεν είναι λίγοι οι θεατές που είχαν δει την παράσταση το 2018 και έρχονται ξανά.

Υπάρχουν θεατές που δεν γνωρίζουν την ιστορία της Ευτυχίας Πρίντζου; Και γενικότερα, γνωρίζουμε την ιστορία της πόλης;

Γιολάντα Καπέρδα: Οι περισσότεροι της δικής μου γενιάς, του ’80, δεν τη γνωρίζουν. Ούτε εγώ τη γνώριζα. Και οι πιο νέοι δεν τη γνωρίζουν. Έρχονται πολλά νέα παιδιά στην παράσταση και φεύγουν έκπληκτα. Δεν πιστεύουν ότι μπορεί να συνέβη στη μικρή μας πόλη αυτό το πράγμα. Ένα νεαρό κορίτσι, φεύγοντας τις προάλλες από την παράσταση, μου είπε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί στο σχολείο δεν κάνουμε αυτή την ιστορία».

Γιατί δεν την κάνουμε;

Βασίλης Κονταξής: Πρέπει να μας απαντήσει το αρμόδιο υπουργείο…

Πόσο διαφορετική είναι η παράσταση του 2023 από την παράσταση του 2018; Ποια είναι τα διαφορετικά στοιχεία που την καθορίζουν;

Βασίλης Κονταξής: Μια παράσταση που ξαναπαίζεται, έχει πάντα μια διαφορετική προσέγγιση. Είναι μια παράσταση που έχει εξελιχθεί σε όλα τα επίπεδα και στην υποκριτική της Γιολάντας. Θεωρώ ότι έχει μπει πιο βαθιά στον ρόλο. Επιπλέον στο κείμενο προστέθηκαν κάποια στοιχεία για να είναι πιο ολοκληρωμένο. Σε αυτό το δεύτερο ανέβασμα, ο Δημήτρης Υφαντής μάς έδωσε ένα καταπληκτικό τραγούδι, ειδικά γραμμένο για την παράσταση, σε δικούς του στίχους και φυσικά σε δική του μουσική και ερμηνεία.

Είναι σίγουρα διαφορετικό το ανέβασμα από την πρώτη φορά. Διαφορετικός και ο χώρος. Τώρα παίζουμε εδώ στον ζεστό και κομψό χώρο της «Θεατρικής Συμπαιγνίας».

Εν κατακλείδι, σίγουρα υπάρχει μια διαφοροποίηση. Κι αυτό κάνει για μας τη δουλειά πιο ενδιαφέρουσα.

Γιολάντα Καπέρδα: Θέλω να προσθέσω κάτι σε σχέση με τη δουλειά του ηθοποιού. Στη δεύτερη εκδοχή του έργου, αισθάνομαι σαν να ανακαλύπτω καινούρια κομμάτια. Πρώτα, είχα πολύ έντονα το αγωνιστικό κομμάτι της Πρίντζου. Τώρα βρίσκω κάποια άλλα κομμάτια της που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητά της χωρίς καν να ξέρω αν είναι έτσι. Γιατί δεν την έχουμε γνωρίσει. Αλλά είναι σαν να την αφουγκράζομαι με έναν άλλον τρόπο. Σαν υποσυνείδητα να μπαίνω σε άλλη της πλευρά.

Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σημείο στο κείμενο που σε συγκινεί;

Γιολάντα Καπέρδα: Με συγκινεί πολύ η εμμονή της να ξαναγυρνάει στα Γιάννενα. Έχει μια βαθιά αγάπη για την πόλη. Σε αυτό ταυτίζομαι μαζί της, γιατί κι εγώ έτσι νιώθω για την πόλη.

Βασίλης Κονταξής: Στη μυθοπλασία του έργου, μιλάμε για επιστροφή. Η Πρίντζου δεν είναι ότι επιστρέφει απλά. Επιστρέφει και μετά την εκτέλεσή της. Τόση μεγάλη αγάπη έχει για τον τόπο της. Και είμαι πραγματικά ευτυχισμένος όταν οι θεατές μας λένε ότι μάθαμε την ιστορία αυτής της γυναίκας. Γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πόλης. Μέσα από την ιστορία της, αναδεικνύεται και η θυσία των άλλων ανθρώπων που οδηγήθηκαν εκείνα τα σκοτεινά χρόνια στο Σταυράκι.

¨

Ιnfo:

«Ευτυχία Πρίντζου, η επιστροφή» του Βασίλη Κονταξή

Σκηνοθετεί ο Βασίλης Κονταξής

Ερμηνεύει η Γιολάντα Καπέρδα

Μουσική ο Δημήτρης Υφαντής, σκηνικά-κοστούμια ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης.

Μέρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 21:15, μέχρι τις 9 Απριλίου

Τόπος: Σκηνή 125, εντός του ΚΕΠΑΒΙ

Τιμή εισιτηρίου: 10€, 8€ το μειωμένο (άνεργοι, φοιτητές, παιδιά κάτω των 12 ετών, ΑμεΑ & άνω των 65 ετών)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830, 6983749922 & 6940692650

Προπώληση εισιτηρίων: Καφέ-μπαρ «Σκάλα», βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, Θεατρική Συμπαιγνία.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back