ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μποϊκοτάρει την ουγγρική προεδρία

Εικόνα του άρθρου Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μποϊκοτάρει την ουγγρική προεδρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2024, 11:34
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μποϊκοτάρει εν μέρει την εξάμηνη θητεία της Ουγγαρίας στην εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ως απάντηση στην αυτοαποκαλούμενη «ειρηνευτική αποστολή» του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, την οποία ξεκίνησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις αρχές του μήνα. 

Τις πρώτες ημέρες της ουγγρικής προεδρίας, ο Όρμπαν επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.

Το ταξίδι στο Κίεβο ήταν το πρώτο του Όρμπαν μετά την εισβολή της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία συνορεύει με την Ουκρανία.

Αποκάλεσε το ταξίδι ειρηνευτική αποστολή και προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως έναν από τους «πολύ λίγους» αρχηγούς κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που εξακολουθούν να είναι σε θέση να διεξάγουν παραγωγικές συνομιλίες στη Μόσχα και να διαπραγματεύονται με όλες τις πλευρές. 

Ακολούθησαν γρήγορα έντονες επικρίσεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τους συμμάχους της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προβεί σε μερικό μποϊκοτάζ της εξάμηνης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ουγγαρία. 

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ δήλωσε ότι θα στείλει μόνο υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε άτυπες συναντήσεις, όχι όμως κάποιον από τους 27 Επιτρόπους της ΕΕ, δηλαδή την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τους διάφορους υφισταμένους της.

«Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων που σηματοδοτούν την έναρξη της ουγγρικής Προεδρίας, [η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν] αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπείται μόνο σε επίπεδο ανώτερων υπαλλήλων κατά τις άτυπες συνεδριάσεις του Συμβουλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της φον ντερ Λάιεν, Έρικ Μάμερ. 

«Η επίσκεψη του Σώματος στην Προεδρία δεν θα πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε ο Μάμερ, αναφερόμενος στην εξαμηνιαία συνάντηση που συνήθως συγκεντρώνει όλους ή τους περισσότερους από τους 27 Επιτρόπους στην πρωτεύουσα της χώρας που κατέχει τον εκ περιτροπής ρόλο.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ίδια, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία δεν θα στείλουν υπουργούς στις κυβερνητικές συνεδριάσεις που συνδέονται με την προεδρία της Ουγγαρίας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνομιλίες του Όρμπαν με τον Πούτιν στη Μόσχα. 

Η Ουγγαρία αντέδρασε επικριτικά στην ανακοίνωση της Δευτέρας, υποστηρίζοντας ότι οι Βρυξέλλες στην ουσία παίζουν τα δικά τους φαβορί, ενώ το νόημα της εκ περιτροπής προεδρίας είναι να έχουν όλα τα μέλη μια θητεία στο τιμόνι. 

«Η ΕΕ είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκροτείται από τα κράτη μέλη της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να επιλέγει θεσμικά όργανα και κράτη μέλη με τα οποία θέλει να συνεργαστεί. Όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής βασίζονται πλέον σε πολιτικές εκτιμήσεις;», δήλωσε.

Mε πληροφορίες από DW. Φωτογραφία: European Union


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3