Διαστάσεις ανοιχτής, δημόσιας κόντρας παίρνει η αντιπαράθεση της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, με ανταλλαγή μακροσκελών ανακοινώσεων, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες.
Η πρώτη ήταν πριν από λίγο καιρό, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στις φοιτητικές εστίες στη Δουρούτη. Σημειώνεται ότι για το προ δύο μηνών περιστατικό, δεν υπάρχει ακόμα κάτι νεότερο για τα αίτια της φωτιάς, όπως είχε προαναγγείλει τότε το Συμβούλιο Διοίκησης.
Στον «πόλεμο» των ανακοινώσεων μπήκε και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων που στήριξε τα αιτήματα των φοιτητών, ενάντια στον εσωτερικό κανονισμό που μεταξύ άλλων συνδέει τη διαμονή στις εστίες με τις φοιτητικές επιδόσεις.
Το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του εγκαλεί την πρυτανεία για τον «αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό που εξυπηρετεί την προώθηση των κατευθύνσεων που καθιστούν το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σαν πελάτες, προσθέτει νέα ταξικά εμπόδια στους φοιτητές των πιο φτωχών εργατικών- λαϊκών οικογενειών, που χωρίς αυτό το δωμάτιο στην εστία δεν θα μπορούν να σπουδάσουν».
Το ΕΚΙ στηρίζει το φοιτητικό αίτημα για κατάργηση του ενοικίου των 40 ευρώ και ανάκληση των εξώσεων που θυροκολλήθηκαν σε δωμάτια, και δηλώνει ότι θα δώσει «μαχητική απάντηση».
Η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου στην ανακοίνωση που υπογράφει (διαβάστε την ολόκληρη εδώ) κατηγορεί τον σύλλογο Εστιακών Φοιτητών ότι επιχειρεί να «ιδεολογικοποιήσει την αυθαιρεσία» και ότι ναι μεν οι φοιτητικές κατοικίες έχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά αυτά «δεν αντιμετωπίζονται με πολεμικές διακηρύξεις και αφορισμούς».
Η κα Μπατιστάτου υπερασπίζεται τον εσωτερικό κανονισμό που «εγκρίθηκε ομόφωνα από τα αρμόδια συλλογικά όργανα», δηλαδή τη σύγκλητο και το συμβούλιο διοίκησης πέρυσι, με τον οποίο μειώθηκε μεν το ενοίκιο κατά περίπτωση, αλλά περιορίστηκε χρονικά το δικαίωμα παραμονής στα δωμάτια. Πλέον, είναι ν+2 χρόνια για τους προπτυχιακούς, ν+1 εξάμηνα για τους μεταπτυχιακούς και 4 χρόνια για τους υποψήφιους διδάκτορες, διάστημα που σύμφωνα με την κα Μπατιστάτου «υπερκαλύπτει τους χρόνους φοίτησης των αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών». Ακόμα, ο κανονισμός όρισε την περίοδο διάθεσης δωματίων στα 2 χρόνια, αντί της μακροχρόνιας.
Βέβαια, πολύ συχνά η φοίτηση ξεπερνάει, για διάφορους λόγους αυτά τα διαστήματα, πράγμα που γενικώς «ποινικοποιείται» τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, οι φοιτητές-τριες έχουν αποκλειστεί από τα αρμόδια όργανα, καθώς οι πρόσφατοι νόμοι έχουν υποβιβάσει (διοικητικά) την παρουσία τους στο πανεπιστήμιο σε αυστηρά «σχολική», παρότι είναι ενήλικοι, πολίτες με δικαίωμα γνώμης και συναπόφασης, μέσω των εκλεγμένων οργάνων τους.
Ένα ενδιαφέρον σημείο της ανακοίνωσης της πρύτανη είναι η εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή «τα ακαδημαϊκά κριτήρια πληρούνται ή και υπερπληρούνται σε ποσοστό 80%, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 10% βρίσκεται πολύ κοντά στο να ικανοποιήσει τα κριτήρια αυτά».
Ακόμα, σημειώνεται ότι οι εξώσεις θυροκολλήθηκαν σε δωμάτια «που κατέχουν άνθρωποι που πλέον δεν φοιτούν σε τμήματα του πανεπιστημίου μας».
Επίσης, η κα Μπατιστάτου στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι καλύφθηκαν όλες οι αιτήσεις προπτυχιακών πέρυσι και ότι έχουν ανακτηθεί και επισκευαστεί πολλά δωμάτια.
Η υπόθεση έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό: είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που μια πρυτανική αρχή έρχεται σε δημόσια αντιπαράθεση με ένα συνδικαλιστικό φορέα των φοιτητών, με ανταλλαγή δημοσίων ανακοινώσεων και μια σχετική (και φανερή) ένταση, εκατέρωθεν. Πριν από λίγο καιρό, πτυχιούχοι που είχαν οφειλές ενοικίου ειδοποιήθηκαν ότι δεν θα μπορέσουν να ορκιστούν, κάτι που τελικά δεν συνέβη.
Το θέμα της στέγασης είναι φλέγον, εντός και εκτός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έξω, τα σπίτια είναι ακριβά και ακριβαίνουν περαιτέρω, όσο η αγορά ακινήτων κατευθύνεται προς τον τουριστικό τομέα. Μέσα, οι κατοικίες δεν είναι σε καλή κατάσταση και η συνεχής υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων από την κυβέρνηση, ουδόλως έχει βοηθήσει.
Πλέον, η έννοια των «οικονομικών δυσκολιών» για τον φοιτητικό κόσμο που έρχεται στα Γιάννενα από άλλες πόλεις –και συνιστά ένα μεγάλο ποσοστό, σε ένα ίδρυμα που απομαζικοποιείται εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής- συχνότατα δεν καλύπτεται πλέον από τα τυπικά κριτήρια.
Αυτή, είναι μια συνθήκη που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, πέραν των αντιπαραθέσεων…
Τέλος, αναμένεται με ενδιαφέρον η ενημέρωση για το πόρισμα της πυροσβεστικής, για τη φωτιά του Απριλίου, για την οποία οι καταγγελίες ήταν πολλές και έφτασαν μέχρι τη Βουλή.