Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Φοιτητική στέγη: Οι εστίες παλιώνουν, τα ενοίκια ακριβαίνουν στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Φοιτητική στέγη: Οι εστίες παλιώνουν, τα ενοίκια ακριβαίνουν στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2022, 20:37
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ένα κρίσιμο και βασικότατο θέμα για τα Γιάννενα είναι ο φοιτητικός πληθυσμός τους. Η φοιτητική παρουσία έχει αλλάξει τον οικονομικό και κοινωνικό ρου της πόλης και παραμένει επίδικο, με όλες τις διακυμάνσεις στο πέρασμα του χρόνου.

Μια βασική, ίσως η πιο αρχέτυπη παράμετρος, είναι η φοιτητική στέγη. Τα ενοίκια στην πόλη είναι ξανά ακριβά έως παράλογα, τα προσφερόμενα σπίτια είναι λογιών λογιών και συχνά δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που ζητάνε οι ιδιοκτήτες, η κρίση έχει περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες των οικογενειών για ένα δεύτερο (ή τρίτο) σπίτι. Τέλος, η πανδημία έκανε μια σχετική «επανεκκίνηση» στην αγορά.

Οι φοιτητικές εστίες στα Γιάννενα καλύπτουν ένα ποσοστό του φοιτητικού πληθυσμού, το οποίο είναι μεγαλύτερο μεν από τα συνήθη στην Ελλάδα, αλλά και πάλι δεν μπορεί να καλύψει όλες τις, αυξημένες τα τελευταία χρόνια ανάγκες. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταφεύγει σε λύσεις όπως η μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης, ειδικά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αιτήσεις για τις εστίες αυξάνονται.

Η κρίση όμως έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της και στις υπάρχουσες υποδομές. Οι φοιτητικές εστίες των Ιωαννίνων, η παλιότερη στη Δομπόλη και οι σχετικά νεότερες στην πανεπιστημιούπολη, μετράνε ήδη δεκαετίες ύπαρξης.

Οι διαρκείς διοικητικές μεταπτώσεις της δεκαετίας που «μετέφεραν» την ευθύνη λειτουργίας τους ανάμεσα σε φορείς, η συνεχής περικοπή των επιχορηγήσεων στα πανεπιστήμια και τέλος, η πανδημία, διαιώνισαν και το πρόβλημα της συντήρησης. Οι εστίες στα Γιάννενα είναι από παλιές έως πολύ παλιές και συχνά, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι κάκιστη.

Ενδεικτική της κρατικής αδιαφορίας, ήταν η αντιμετώπιση των εστιακών κατά την πανδημία. Το Υπουργείο Παιδείας αντιμετώπισε φοιτητές-φοιτήτριες γενικά ως παρίες και στην πράξη αδιαφόρησε αν πχ οι εστιακοί εργάζονται ταυτόχρονα, καλώντας τους να εκκενώσουν τις εστίες και να γυρίσουν σπίτια τους…

Το θέμα απασχόλησε την τελευταία σύνοδο πρυτάνεων που έγινε στα Γιάννενα. Ο αρμόδιος αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος μετέφερε τα λεχθέντα εκεί.

«Ζητούμε από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μια σημαντική οικονομική και τεχνική βοήθεια για την κτιριακή αναδιάρθρωση όλης της φοιτητικής μέριμνας» τόνισε σε δηλώσεις του.

Ειδικά για τη Δομπόλη, εκπονείται μελέτη για το κτίριο και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ εκτιμάει ότι θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο. Οπότε, σύμφωνα με τον κ. Πασχόπουλο, η αναβάθμιση του κτιρίου στη Δομπόλη αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Επίσης, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεσμεύτηκε, σύμφωνα με τον κ. Πασχόπουλο, να βοηθήσει το πανεπιστήμιο στην αναζήτηση κονδυλίων για να γίνουν εργασίες και στις φοιτητικές κατοικίες, στη Δουρούτη.

Η δημιουργία νέων εστιών είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Πριν από τρεις μήνες περίπου, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την κατασκευή κτιρίων με ΣΔΙΤ. Η πρώτη αντίδραση από τον σύλλογο εστιακών στη Δομπόλη ήταν κάθετη: «Το κύριο μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα από εργολάβους-αρπακτικά, που θα αναλάβουν τη δημιουργία, λειτουργία και συντήρηση των υποδομών, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή αποκλειστικά για το κέρδος τους. Αυτές οι δομές αποτελούν ουσιαστικά κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας (όπως και κάθε εργολαβία) και καταπάτηση του σχετικού άρθρου 16 του Συντάγματος. Πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώνουν τα πανάκριβα ενοίκια-δίδακτρα που θα θεσπιστούν» τόνιζε σε ανακοίνωσή του, τότε.

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με απόφασή της στα τέλη Μαρτίου, αναφέρει ότι ναι μεν θα γίνουν νέες εστίες, για να λυθούν και τα ζητήματα στέγασης σε Άρτα και Πρέβεζα, χωρίς όμως την εμπλοκή σε ΣΔΙΤ.

Και φυσικά, σε όλα αυτά σημαντικός παράγοντας, που επιμένει ωστόσο να μην αναμειγνύεται δραστικά, είναι η ίδια η πόλη και ο Δήμος Ιωαννιτών. Πριν από ένα χρόνο, στην ειδική συνεδρίαση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρύτανης κ. Αλμπάνης παρουσίασε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι α Γιάννενα έχουν μια από τις υψηλότερες αναλογίες φοιτητών προς πληθυσμό, περί τους 160 ανά 1.000 κατοίκους. Επίσης παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα κατανομή της προέλευσης των φοιτητών: 35% από την Ήπειρο, 20% από την Αττική και ακολούθως, από Κεντρική Μακεδονία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία, Ιόνια, δυτική Πελοπόννησο.

Ακόμα, τόνισε ότι η πόλη έχει ακριβή στέγη και ότι πριν από 10 χρόνια το πανεπιστήμιο παρείχε σημαντική κάλυψη των φοιτητών-τριων του σε στέγη, αλλά σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά και τέλος, ότι υπάρχουν φοιτητές και φοιτήτριες που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, γιατί δεν μπορούν να τις υποστηρίξουν οικονομικά, ειδικά στο κομμάτι της στέγασης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back