ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επιστροφή των κοινόχρηστων ποδηλάτων στα Γιάννενα…

Εικόνα του άρθρου Η επιστροφή των κοινόχρηστων ποδηλάτων στα Γιάννενα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2023, 15:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πόλη των Ιωαννίνων, μέσα σε έναν χρόνο, θα αποκτήσει κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Γιάννενα θα υιοθετήσουν το μοντέλο των κοινόχρηστων ποδηλάτων. Η πρώτη φορά όμως κατέληξε σε αποτυχία.

Μια νέα προσπάθεια λοιπόν βρίσκεται σε εξέλιξη, με την προσδοκία ότι αυτή τη φορά θα πάνε όλα καλά. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή σύμβασης με την εταιρία που θα αναλάβει τη χωροθέτηση, την προμήθεια και την εγκατάσταση 55 συνολικά ηλεκτρικών ποδηλάτων. Παράλληλα, η σύμβαση, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 350.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), περιλαμβάνει δίκτυο κοινόχρηστων θέσεων κλειδώματος & φόρτισης ποδηλάτου, ολοκληρωμένες εφαρμογές χρήσης και πληροφόρησης πολιτών, πλατφόρμα διαχείρισης υπηρεσιών και δεδομένων μικροκινητικότητας.

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Πρόκειται για τη δράση με τίτλο «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της χώρας (εκτός Δήμων Μητροπολιτικών Κέντρων», με συνολικό προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν 118 Δήμοι. Από την Ήπειρο, το παρών δηλώνουν οι Δήμοι Ιωαννιτών, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μέσα σε έναν μήνα η ανάδοχος εταιρία θα πρέπει να κάνει τη μελέτη εφαρμογής για τους σταθμούς και πρόσθεσε ότι από τα 55 ηλεκτρικά ποδήλατα, τα δύο προορίζονται για ανθρώπους με αναπηρία Και επεσήμανε την ανάγκη «να αλλάξουμε τις συνθήκες της μετακίνησης της πόλης».

Στο παρελθόν, το 2012, τα Γιάννενα, μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος (Cyclo), προϋπολογισμού 90.000 ευρώ, είχε υιοθετήσει ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων (μη ηλεκτρικών). Σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στο παραλίμνιο, στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη και στο δημοτικό πάρκινγκ, είχαν δημιουργηθεί και οι ανάλογες υποδομές.

Αρχικά, τα ποδήλατα ήταν 10. Μέχρι το 2015 είχαν φτάσει τα 40. Το 2017, η τότε δημοτική αρχή Ιωαννίνων τα απέσυρε… από την κυκλοφορία προκειμένου να αναβαθμίσει το σύστημα και να βελτιώσει τους όρους εξυπηρέτησης κατοίκων και επισκεπτών. Δεν επέστρεψαν ποτέ στη θέση τους.

Το ζητούμενο πάντα με τέτοιου είδους υποδομές είναι καταρχάς οι κανόνες καλής λειτουργίας και η συντήρηση των υποδομών.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Ποδηλατοδρομοι παντού, προσεχώς.. Ηλ. κοινόχρηστα ποδήλατα, έρχονται. Υποδομές έτοιμες (πεπαλαιωμενες βέβαια). Τι άλλο θέλετε;
Ιωαννης
Ωραία τα κοινόχρηστα ποδήλατα ,αλλά εφόσον δεν υπάρχει συντήρηση του μέσου κάθε εφαρμογή αποτυγχάνει
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back