ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ενημέρωση (που δεν έχουμε) για τα εμβόλια

Εικόνα του άρθρου Η ενημέρωση (που δεν έχουμε) για τα εμβόλια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2021, 00:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΕΕ έχει αποτύχει, σε πρώτη φάση, να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες δόσεων εμβολίων έγκαιρα, ώστε να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Η πολιτική ευθύνη τη βαραίνει απόλυτα, ενώ στο πεδίο του δημόσιου συμφέροντος ελέγχεται για τις συμβάσεις που υπέγραψε, αλλά δεν εξυπηρετούν οι εταιρίες.

Ακόμα και σε αυτή την κατάσταση όμως, η ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού ποικίλλει από χώρα σε χώρα και τα δεδομένα που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση… εκτίθενται, αν συγκριθούν με την ενημέρωση της Ολλανδίας.

Σημειωτέον ότι αναμένεται ακόμα η πλατφόρμα ενημέρωσης για τις παραδόσεις δόσεων που έχει προαναγγείλει η ΕΕ εδώ και δύο περίπου μήνες.

Η σύγκριση λοιπόν των στοιχείων που παρέχει η Ελλάδα με τα αντίστοιχα της Ολλανδίας για τον εμβολιασμό, είναι εντελώς άνιση, όπως ήταν και στα  επιδημιολογικά στοιχεία.

Πέρα από τα «συμβολικά», ότι δηλαδή οι Ολλανδοί στην επίσημη, κρατική σελίδα ενημέρωσης αναφέρονται σε «χορηγημένες δόσεις» και όχι «εμβολιασμούς» όπως επικοινωνιακά επιλέγει η Ελλάδα, προκειμένου να δίνει την εντύπωση της πιο γοργής διαδικασίας, υπάρχουν και τα ουσιαστικά:

Η σελίδα δίνει πληροφορίες όπως για παράδειγμα ο εκτιμώμενος αριθμός δόσεων για την τρέχουσα εβδομάδα, με ξεχωριστή αναφορά στο δημόσιο οργανισμό υγείας και στα παράλληλα δίκτυα που πραγματοποιούν εμβολιασμούς.

Επίσης, αναφέρει τόσο τον αριθμό δόσεων που έχουν παραδοθεί, όσο και τον εκτιμώμενο για παραλαβή, σε βάθος ενός μήνα. Επίσης, υπάρχει αναλυτική αναφορά στον αριθμό δόσεων που έχει παραδώσει και θα παραδώσει τον επόμενο μήνα, κάθε εταιρία.  

Στην Ελλάδα, υπάρχουν μόνο δηλώσεις πολιτικών προσώπων, ακόμα και του πρωθυπουργού, οι οποίες πρακτικά διαψεύδονται. Επίσης, το βάθος των δεδομένων φτάνει μόνο μέχρι το συνολικό αριθμό δόσεων, τις δόσεις ανά ημέρα και ανά νομό, πρώτες και δεύτερες.

Επίσης, η ολλανδική κυβέρνηση παρέχει χρονολόγιο με καίρια σημεία όπως πχ η εκκίνηση εμβολιασμού για ηλικιακές ομάδες κ.λπ. Ενημερώνει ακόμα και για τη καταγραφόμενη διάθεση για εμβολιασμό, ανά ηλικιακή ομάδα. Και επειδή αυτά δεν… αρκούν, η επίσημη σελίδα της ολλανδικής κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, υπόσχεται «περισσότερα δεδομένα στο εγγύς μέλλον».

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα των αναλυτικών ενημερώσεων και παροχής δεδομένων υπάρχει από την αρχή της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ έχει «συλληφθεί» επανειλημμένα να δίνει λανθασμένα ή ανακριβή στοιχεία, χωρίς πάντως να αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει αιτιολογημένα ακόμα σε επίσημα αιτήματα, παρότι δημόσιος οργανισμός.

Από τις διαθέσιμες επίσημες ιστοσελίδες, τα στατιστικά που υπάρχουν στην covid19.gov.gr έχουν βελτιωθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, μετά από σχεδόν 10 μήνες πλημμελούς ενημέρωσης. Για την emvolio.gov.gr, τα είπαμε πιο πάνω…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back