ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Covid19.gov.gr: Όχι η καλύτερη πηγή στοιχείων…

Εικόνα του άρθρου Covid19.gov.gr: Όχι η καλύτερη πηγή στοιχείων…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2020, 12:36
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η επίσημη σελίδα της ελληνικής κυβέρνησης για την ενημέρωση, με στατιστικές, αριθμούς, στοιχεία για την καθημερινή εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, είναι το covid19.gov.gr.

Βασικά, πρόκειται για έναν ιστοχώρο που έχει αρκετό πληροφοριακό περιεχόμενο για την κείμενη νομοθεσία που προκύπτει το τελευταίο εξάμηνο σχετικά με την πανδημία και τις επιπτώσεις της, αλλά μάλλον δεν βοηθάει ιδιαίτερα στα στατιστικά στοιχεία.

Κάθε μέρα, γύρω στις 18.00 και μετά (ανάλογα με το πότε στέλνει τα στοιχεία ο ΕΟΔΥ, ο οποίος επίσης ελέγχεται για την ακρίβειά του), ανεβαίνει η ημερήσια αναφορά, με κρούσματα και θύματα που καταγράφονται μέχρι τις 15.00 της ίδιας μέρας.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα στοιχεία δεν ανανεώνονται. Αν βλέπατε δηλαδή την κατανομή των καταγεγραμμένων κρουσμάτων πριν από τρεις μέρες και σήμερα, θα διαπιστώνατε ότι οι αριθμοί ανά Περιφέρεια, δεν έχουν αλλάξει…

Την ίδια στιγμή, η ολλανδική κυβέρνηση στο δικό της αντίστοιχο ιστότοπο, παρέχει δημόσια πληροφόρηση για τα πάντα, σε πραγματικό χρόνο: Από τους απλούς συγκεντρωτικούς αριθμούς, μέχρι αναλυτική κατανομή ανά Δήμο.

Επίσης, παρέχει στοιχεία για το «R», το δείκτη αναπαραγωγής του ιού, το πόσοι ασθενείς μπαίνουν στα νοσοκομεία κάθε μέρα, πόσοι μπαίνουν στην εντατική, τη θνητότητα, ακόμα και τα αποτελέσματα από τη συνεχή καταμέτρηση στα λύματα. Σημειωτέον ότι ανάλογες έρευνες γίνονται και στην Ελλάδα, αλλά τα αποτελέσματά τους ανακοινώνονται συγκεντρωτικά και όχι σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Όλα τα παραπάνω, η ολλανδική κυβέρνηση τα παρέχει, σημειώνοντας και τα σημεία «συναγερμού» για κάθε δείκτη. 

Στην Ελλάδα πάλι, εάν ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης, ο ΕΟΔΥ εν τω προκειμένω, κάνει αποδεδειγμένα λάθος στην καταμέτρηση, δεν παίρνει καν θέση δημόσια και για τον αριθμό των ΜΕΘ, στηριζόμαστε κυρίως σε υπουργικές δηλώσεις που… ανεβοκατεβαίνουν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back