ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ενεργειακή σήμανση στις ηλεκτρικές συσκευές αλλάζει

Εικόνα του άρθρου Η ενεργειακή σήμανση στις ηλεκτρικές συσκευές αλλάζει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2020, 19:34
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Διευκρινίσεις για το νέο σύστημα ενεργειακής σήμανσης των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών που τίθεται σε εφαρμογή στην ΕΕ από το 2021 δίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Μία από τις αλλαγές είναι ότι καταργείται η επισήμανση με σταυρούς (Α+++) για τα προϊόντα υψηλής ενεργειακής κλάσης και αντικαθίσταται από ενιαία κλίμακα που θα περιλαμβάνει τις ενεργειακές τάξεις Α έως G. 

Ο λόγος, σύμφωνα με την ΕΕ, είναι ότι το τρέχον σύστημα ενεργειακής σήμανσης συσκευών, όπου γίνεται χρήση της κλίμακας A+++ έως G δεν είναι πια τόσο αποτελεσματικό, η κλίμακα που περιλαμβάνει πολλές τάξεις «+» δεν είναι πια τόσο ξεκάθαρη, ενώ η πλειοψηφία των προϊόντων κατατάσσεται ήδη στις 2-3 υψηλότερες τάξεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα.

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, οι καταναλωτές που αγόρασαν ηλεκτρική συσκευή στις γιορτές μπορεί να βρήκαν δύο ενεργειακές ετικέτες. «Αν είχατε διαλέξει μια συσκευή της τάξης Α+++ και στην νέα ενεργειακή ετικέτα φαίνεται ότι ταξινομείται στην τάξη C, μην αμφιβάλλετε για την καλή ενεργειακή απόδοση της συσκευής που επιλέξατε.

Δεν έχει αλλάξει το προϊόν που διαλέξατε, απλά είναι πιθανόν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο ετικετών για το ίδιο προϊόν που προκύπτουν από τις αναθεωρημένες απαιτήσεις της νέας ενεργειακής ετικέτας, όπου κάποιοι μέθοδοι υπολογισμού των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους έχουν αλλάξει».

«Η νέα ετικέτα, θα παρέχει ακριβείς, εύκολα αναγνωρίσιμες και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, τις επιδόσεις και άλλα βασικά χαρακτηριστικά των οικιακών συσκευών», αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Οι δύο ετικέτες υπάρχουν επειδή βρισκόμαστε στην μεταβατική περίοδο, όπου η ενεργειακή ετικέτα διαδοχικά και σταδιακά στις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές θα αλλάξει. Η μεταβατική περίοδος είναι από τον Νοέμβριο 2020 έως τον Μάρτιο 2021.

Αρχικά η νέα ετικέτα θα εφαρμοστεί στις ακόλουθες πέντε ομάδες προϊόντων και θα εμφανίζεται στα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα την χρονική περίοδο που φαίνεται παρακάτω αντίστοιχα για κάθε κατηγορία προϊόντων:

  1. Ψυγεία οικιακής χρήσης και ψυγεία συντήρησης κρασιού: Από την 1η Μαρτίου 2021.
  2. Πλυντήρια πιάτων: Από την 1η Μαρτίου 2021.
  3. Πλυντήρια ρούχων και στεγνωτήρια: Από την 1η Μαρτίου 2021.
  4. Οθόνες: Από την 1η Μαρτίου 2021.
  5. Πηγές φωτός (λαμπτήρες): Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3