ΕΛΛΑΔΑ

Η εκκλησία επιμένει…

Εικόνα του άρθρου Η εκκλησία επιμένει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2020, 21:25
ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, μετ’ ευχαριστιών προς την εκκλησία για τη στάση της, ότι από 4 Μαΐου θα ανοίξουν οι ναοί «για ατομική λατρεία» με όριο τα 10 άτομα. Επίσης, από τις 17 Μαΐου, θα τελεστεί και πάλι θεία λειτουργία και άλλες θρησκευτικές ακολουθίες με συγκεκριμένους κανόνες.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τη σειρά της σήμερα «συγχάρηκε τον πρωθυπουργό για τις ευχαριστίες» του, αλλά… επιμένει:

Από τις 17 Μαΐου, θέλει να ανοίξει κανονικά τις εκκλησίες για «επάνοδο υπό όρους» των πιστών. Τονίζει όμως «στην Ορθοδοξία δεν υπέχει ατομική λατρεία. Διότι η λατρεία ανήκει στον Άγιο Τριαδικό Θεό», όπως τόνισε μεταξύ άλλων o εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος.

Επίσης, η ΔΙΣ επιμένει στη θέση της ότι δεν μεταδίδεται ο ιός από τη μετάληψη: «Ας αποδείξει κάποιος ότι μεταδίδεται μέσω της μετάληψης. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Έχουμε περιπτώσεις κληρικών που κατέλυαν τη Θεία Κοινωνία και δεν υπέστησαν τίποτε. Ακόμη και σε οποιαδήποτε πανδημία», τόνισε σχετικά ο μητροπολίτης Φιλίππων.

Μεταξύ άλλων, η ΔΙΣ αποφάσισε να άρει το εμπάργκο στους αρχιερείς που ήθελαν να τοποθετηθούν δημοσίως, προτρέποντάς τους, όμως, όταν επιθυμούν να αποταθούν προς Δημόσιες Αρχές να το πράττουν «κατά την εκκλησιαστική τάξη και δεοντολογία, μέσω της Ιεράς Συνόδου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back