ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η εικόνα των Κέντρων Υγείας στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Η εικόνα των Κέντρων Υγείας στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2017, 10:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα στατιστικά δεν λένε πάντα ολόκληρη την αλήθεια, ενίοτε δε χρησιμοποιούνται και για να την κρύβουν. Το γεγονός όμως ότι το νοσηλευτικό προσωπικό και οι κλίνες έχουν μειωθεί μέσα στην πενταετία 2010-2015, δεν αμφισβητείται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε όλη τη χώρα, το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 800 σχεδόν άτομα, το νοσηλευτικό κατά 100 και κατά 1.000 περίπου το λοιπό προσωπικό. Ειδικά στην περίπτωση του νοσηλευτικού προσωπικού, υπάρχει μια μικρή αύξηση το 2015, αλλά πάντα, πρέπει να υπολογίζονται και οι εργασιακές σχέσεις (μονιμότητα, ειδικότητες κ.λπ.), για τις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν… πολλά να πουν.

Η Ήπειρος είναι από τις ευνοημένες γενικά περιφέρειες, στον αριθμό των κέντρων υγείας, καθότι διαθέτει 16 συνολικά, όσα και η Στερεά και ένα λιγότερο από τη Θεσσαλία, με λιγότερο όμως πληθυσμό. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει ένα δίκιο στο επιχείρημα «δεχόμαστε ασθενείς από άλλες περιοχές» (που χρησιμοποιείται για τα μεγάλα νοσοκομεία), ωστόσο δεν μπορεί να δικαιολογήσει από μόνο του την έλλειψη προσωπικού και άλλα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν.

Συνολικά, η δύναμη των κλινών μειώθηκε κατά 1,2% του 2015 σε όλη τη χώρα. Στην Ήπειρο, το 2015 αυξήθηκαν κατά 2,7% οι κλίνες στα κέντρα υγείας και κατά 4,2% το ιατρικό προσωπικό, κατά 13,6% το νοσηλευτικό και κατά 0,8% το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων (σε σχέση με το 2014). Τέλος, μειώθηκαν κατά 7 (από 159 σε 152) τα ιατρικά μηχανήματα στην Ήπειρο.

Το μόνιμο ερώτημα παραμένει: θα αλλάξει η δομή της πρωτοβάθμιας υγείας και θα στελεχωθούν καλύτερα τα κέντρα υγείας ανά τη χώρα, που ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού εξυπηρετούν ακόμα μεγαλύτερο όγκο ασθενών και περιστατικών;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back