ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η εξαίρεση… μιας δωρεάς

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2020, 15:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προετοιμάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο, σε πολλά επίπεδα, για την υποδοχή μιας ιδιαίτερης σύγχρονης ιατρικής μονάδας υψηλής τεχνολογίας: ενός συστήματος τομογραφίας ποζιτρονίων/υπολογιστικής τομογραφίας (PET CT) και ενός κύκλοτρου.

Η PET/CT είναι μια σύγχρονη μέθοδος μοριακής απεικόνισης, η οποία βρίσκει πολλές εφαρμογές στην καρδιολογία, τη νευρολογία και κυρίως την ογκολογία. Το κύκλοτρο είναι το μηχάνημα που παράγει τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα για τις PET/CT εξετάσεις. Και τα δύο αυτά εξειδικευμένα μηχανήματα, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, πολύ σημαντικά για κρίσιμες διαγνωστικές εξετάσεις, θα αποτελούσαν μέρος της δωρεάς για την υγεία από το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος».

Τα πράγματα δυστυχώς αλλάζουν. Η δωρεά του ιδρύματος θα υλοποιηθεί κατά το ήμισυ. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα καταφτάσει μόνο το συγκρότημα PET/CT, για το οποίο είχε υπογραφεί τον Ιούνιο μεταξύ των εμπλεκόμενων (υπουργεία Υγείας και Οικονομίας, διοίκηση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος») η σχετική σύμβαση του έργου προμήθειας και εγκατάστασης. Το κύκλοτρο δεν θα έρθει… Κι αυτό επειδή αυτό ζήτησε το Ελληνικό Δημόσιο από το Ίδρυμα!

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας το οποίο αφορά την τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκινά την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου και αναμένονται απαντήσεις και εξηγήσεις.

Βάσει της αρχικής δωρεάς, τα νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης θα προμηθεύονταν PET/CT. Τα τρία πρώτα, συν το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης», θα έπαιρναν και μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκων.

Το υπουργείο Υγείας ζήτησε όμως την εξαίρεση των μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων από τη δωρεά με το σκεπτικό ότι «οι ανάγκες στον συγκεκριμένο τομέα της υγείας εξυπηρετούνται πληρέστερα με την προμήθεια μόνο του ειδικού ιατρικού εξοπλισμού PET/CΤ…». Προφανώς το επιχείρημα δεν είναι ιδιαίτερα πειστικό. Όσα νοσοκομεία έχουν PET/CT, δεν είχαν ποτέ μονάδα παραγωγής ραδιοφαρμάκων. Καλύπτουν τις ανάγκες τους από ιδιωτικές εταιρίες που τα παράγουν.

Και κάπως έτσι, όπως σημειώνεται και στο σχέδιο νόμου, «μειώνεται η συνολική δαπάνη ολοκλήρωσης του έργου (των 4 PET/CT και των 4 κυκλότρων) σε εννιά εκατ. ευρώ από 17 εκατ. ευρώ» και… «εξυπηρετείται αρτιότερα η υλοποίηση της δωρεάς»! Επιπλέον το Ελληνικό Δημόσιο επικαλείται «εξοικονόμηση δαπανών από τον περιορισμό του κόστους συντήρησης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού λόγω της μη δημιουργίας των μονάδων».

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι εύλογο, έφερε αναστάτωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με τον διοικητή Βασίλη Τσίκαρη να κάνει λόγο για μια χαμένη ευκαιρία. Καταρχάς, όπως σημειώνει στον «Τύπο Ιωαννίνων», τίθεται το ζήτημα της απόστασης της πόλης των Ιωαννίνων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου γίνεται παραγωγή ραδιοφαρμάκων. «Ο χρόνος ημιζωής ενός ραδιοφαρμάκου είναι μόλις 4 ώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα 45 λεπτά διάρκειας της εξέτασης. Υπονομεύει εκ των πραγμάτων την ίδια τη λειτουργία του PET/CT» τονίζει ενώ θέτει και το ζήτημα της ερευνητικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να αναπτυχθεί.

Ενδιαφέρον έχει ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου, γίνεται εκτεταμένη αναφορά και σε άλλη μια δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» που σχετίζεται με την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. Ένα νοσοκομείο που θα λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου…


Το κείμενο της Β. Αγγέλη μπορείτε να το διαβάσετε και στο Εξώφυλλο, τεύχος 89

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back