Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διάγνωση, το κύκλοτρο και μια έκκληση

Εικόνα του άρθρου Η διάγνωση, το κύκλοτρο και μια έκκληση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2020, 15:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tη συνδρομή των βουλευτών, του περιφερειάρχη Ηπείρου και τοπικών φορέων ζήτησε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης για το θέμα της υλοποίησης της μισής μόνο δωρεάς του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», μετά από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου. «Κάνω έκκληση σε όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως έχει γράψει ο «Τύπος Ιωαννίνων» (διαβάστε εδώ), το υπουργείο Υγείας προωθεί νομοθετική ρύθμιση (η σχετική συζήτηση ξεκινά αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής) για την εξαίρεση της δωρεάς τεσσάρων κυκλότρων, των μηχανημάτων που παράγουν τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα για τις εξετάσεις PET/CT, όπως είχε αποφασιστεί σχετικά πριν από έναν χρόνο.

«Είναι ατύχημα το γεγονός ότι μια δρομολογημένη επένδυση έρχεται και ακυρώνεται με αυτήν την τροπολογία. H δημιουργία κυκλοτρονίου συνδέεται με τη λειτουργία του PET/CT» ανέφερε ο κ. Τσίκαρης. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (όπως και σε άλλα τρία νοσοκομεία) πρόκειται να καταφτάσει η άλλη μισή δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση του συγκροτήματος PET/CT. «Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για τον πρώιμο εντοπισμό καρκινικού όγκου. Σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για μια βασική προληπτική εξέταση» τόνισε. Απαραίτητο υλικό για την πραγματοποίηση της εξέτασης είναι το κύκλοτρο που παράγει τα ραδιοφάρμακα.

«Ο χρόνος ημιζωής ενός ραδιοφαρμάκου είναι μόλις 4 ώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα 45 λεπτά διάρκειας της εξέτασης. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όταν προμηθεύεται το φάρμακο από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, δεν είναι δυνατόν να γίνονται πάνω από 1 ή δύο εξετάσεις την ημέρα. Η λίστα αναμονής θα είναι μεγάλη» πρόσθεσε. 

Το κόστος του ραδιοφαρμάκου δεν είναι μικρό. Όπως είπε ο κ. Τσίκαρης, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια εταιρία που παράγει και προμηθεύει τα νοσοκομεία που έχουν PET/CT με ραδιοφάρμακα. «Στην προοπτική της αύξησης των μηχανημάτων PET/CT στα δημόσια νοσοκομεία, η εταιρία προτίθεται να ρίξει την τιμή στα 450 ευρώ από τα 800 ευρώ που είναι σήμερα, όταν στην Ευρώπη κοστίζει το ραδιοφάρμακο το πολύ 200 ευρώ» ανέφερε. Την ίδια ώρα, υπενθύμισε ότι με χρηματοδότηση της προηγούμενης ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής θα λειτουργήσουν δύο κύκλοτρα σε δύο δημόσια νοσοκομεία της εν λόγω περιοχής.  

Ο κ. Τσίκαρης έκανε αναφορά και στην ερευνητική διάσταση της ύπαρξης ενός κύκλοτρου στην Ήπειρο.

Όσο για την απόφαση του υπουργείου Υγείας να εξαιρέσει από τη δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» τα κύκλοτρα, ο διοικητής ανέφερε ότι αυτή βασίστηκε σε μια οικονομοτεχνική μελέτη «χωρίς όμως να δοθούν επαρκείς απαντήσεις» όπως ήταν η εκτίμησή του. Και εντέλει, όπως είπε, «πολλά πράγματα στον τομέα της υγείας κοστίζουν ακριβά. Δεν μπορούμε να τα βλέπουμε όλα σε οικονομοτεχνικό επίπεδο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back