ΓΙΑΝΝΕΝΑ

PET-CT σε επτά μήνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Εικόνα του άρθρου PET-CT σε επτά μήνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2021, 14:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε λίγους μήνες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ένα συγκρότημα τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT) που απεικονίζει τη λειτουργία διαφόρων ιστών και οργάνων. Ένας εξοπλισμός που αποτελεί μια ακόμη δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος». 

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται και τυπικά, μετά από συνεργασία του υπουργείου Υγείας, του νοσοκομείου και του ιδρύματος, η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων μελέτης και κατασκευής που αφορούν τη διαδικασία έγκρισης της δωρεάς ενός συστήματος τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) τελευταίας τεχνολογίας και της κατασκευής του κτιρίου για την υποδοχή του. 

Όπως σημειώνεται, εντός του μήνα αναμένονται να εγκατασταθούν τα εργολαβικά συνεργεία και να αρχίσουν οι οικοδομικές εργασίες κατασκευής της κτιριακής μονάδας υποδοχής του PET-CT στην πυλωτή της νέας πτέρυγας (4ο κτίριο) του νοσοκομείου. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 6,5 μήνες και ο προϋπολογισμός της δωρεάς είναι 1,8 εκατ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ λόγω απαλλαγής.

«Η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος PET-CT στο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων θεωρείται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση του δημόσιου αγαθού της υγείας. Η χρήση του συστήματος πρόκειται να συνεισφέρει τα μέγιστα στην αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών, που αφορά στη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση της νόσου, την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και τον ακριβέστερο σχεδιασμό των πεδίων ακτινοθεραπείας. Εκτός από την Ογκολογία το σύστημα ποζιτρονικής τομογραφίας PET-CT θα συμβάλλει στην ανάπτυξη διαγνωστικών εφαρμογών και σε τομείς όπως η Νευρολογία και η Καρδιολογία» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου επισημαίνει παράλληλα και τον σημαντικό ρόλο του PET-CT στο ακαδημαϊκό, ερευνητικό και γενικότερα εκπαιδευτικό έργο, καθώς θα δοθεί ευκαιρία εκπαίδευσης σε έναν σημαντικό αριθμό ειδικευόμενων και ειδικών ιατρών πυρηνικής ιατρικής, ασκούμενων και ειδικευμένων φυσικών ιατρικής, τεχνολόγων-ακτινολόγων και φοιτητών ιατρικής.

«Η εγκατάσταση του PET-CT στο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων θα εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό ασθενών και συνοδών τους, οι οποίοι υποχρεώνονταν να ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) προκειμένου να υποβληθούν στην εξέταση, με επακόλουθη ταλαιπωρία και κόστος και θα ανοίξει το δρόμο για την κάλυψη των αναγκών όχι μόνο του πληθυσμού της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει τη Δυτική-Βορειοδυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τα Νησιά του Ιονίου» προστίθεται.

Το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», όπως υπενθυμίζεται, έχει προχωρήσει σε αρκετές δωρεές στο παρελθόν προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (π.χ. (Κτίριο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Ξενώνας «Σταύρος Σ. Νιάρχος», Μαγνητικός Τομογράφος 3T, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός Μονάδας Νεογνών). ΗΙ διοίκηση του Νοσοκομείου ευχαριστεί το Ίδρυμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δικαιωματικά κατατάσσεται στο πάνθεον των μεγάλων ελλήνων ευεργετών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back