Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 11-02-2020, 19:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πέρασε» κατά πλειοψηφία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Στην ίδια σύμβαση περιλαμβανόταν και η… εξαίρεση της μισής δωρεάς του Ιδρύματος προς τέσσερα νοσοκομεία της χώρας, που αφορά τα κύκλοτρα. 

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι ένα από τα νοσοκομεία για τα οποία προοριζόταν ένα κύκλοτρο, ένα μηχάνημα που παράγει ραδιοφάρμακα, απαραίτητα για τη διενέργεια των εξετάσεων PET/CT. Ο διοικητής του νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης, με συνέντευξη Τύπου, απηύθυνε χτες έκκληση σε όλους τους πολιτικούς φορείς να πιέσουν για μη ματαιωθεί η δωρεά, με το επιχείρημα ότι χωρίς το κύκλοτρο, υποβαθμίζεται η λειτουργία του PET/CT.

Για τη ματαίωση της δωρεάς των κυκλότρων, o υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης υποστήριξε ότι η δωρεά είναι ασύμφορη οικονομικά, όπως και ότι ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης έγινε με προχειρότητα. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «όταν προτείνατε (στο Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος») τη λειτουργία των 4 κυκλότρων, η τιμή για το ραδιοφάρμακο ήταν 700 ευρώ, τώρα είναι 470 ευρώ και μειώνεται. Το νοσοκομείο «Μεταξά» ήδη αγοράζει στα 330 ευρώ» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι «στον αρχικό σχεδιασμό δεν προβλέψατε τη μείωση του φαρμάκου». 

Το νοσοκομείο «Μεταξά» όπως και το ογκολογικό νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» είναι δύο δημόσια νοσοκομεία που «υποδέχονται» από ένα κύκλοτρο, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής επί ημερών Ρένας Δούρου.

Ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ανατρέπει την πολιτική αυτονομίας των δημόσιων νοσοκομείων στην παραγωγή ραδιοφαρμάκων ώστε να μην έχουμε ανάγκη από κανέναν ιδιώτη να εκβιάζει».

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική από την αντιπολίτευση για την πρόβλεψη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, το οποίο θα γίνει με δωρεά ύψους 105 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα