Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Η Δύναμη των 4» και μια ημερίδα στην Ηγουμενίτσα

Εικόνα του άρθρου «Η Δύναμη των 4» και μια ημερίδα στην Ηγουμενίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2022, 10:52
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με αφορμή τον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων» 2022 (18η Μαΐου), τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου σχεδίασαν από κοινού την εκθεσιακή δράση «Η Δύναμη των τεσσάρων», με αμοιβαίο δανεισμό αρχαιολογικών ευρημάτων από τις συλλογές τους.

Στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, εντάχθηκαν τέσσερις πήλινες πλαγγόνες (κούκλες) από τάφους της δυτικής νεκρόπολης της Αμβρακίας, μία επιτύμβια στήλη των αυτοκρατορικών χρόνων από την ανατολική νεκρόπολη της Νικόπολης και δύο μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα από το ιερό της Δωδώνης που αποσπάστηκαν προσωρινά από τις συλλογές των Αρχαιολογικών Μουσείων Άρτας, Νικόπολης και Ιωαννίνων.

Η δράση ολοκληρώνεται με την οργάνωση τεσσάρων ημερίδων, μία στην έδρα του κάθε μουσείου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας πραγματοποιεί την τελευταία κατά σειρά ημερίδα “Η δύναμη των 4» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 18:00.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει και να γνωρίσει, μέσα από τις σύντομες ομιλίες-παρουσιάσεις, τα αντικείμενα που δανείστηκε και φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, και να κατανοήσει τη σύνδεσή τους με ομόλογα εκθέματα και θεματικές ενότητες της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην περιοδική έκθεση.

Το  πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

18.00-18.15: Χαιρετισμός-Παρουσίαση της δράσης η «Δύναμη των 4» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Γεωργία Πλιάκου, αρχαιολόγος-προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

18.15-18.30: «[…] ἐν Ἐλέαι[…]»

Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

18.30-18.45: Οι πλαγγόνες της Αμβρακίας. Παιχνίδια ή και κάτι άλλο;

Βαρβάρα Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος-προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας/αναπληρώτρια προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Βασιλική Γαλάνη, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας

18.15-19.00: Η επιτάφια στήλη του Ευάρεστου από τη Νικόπολη

Μαρία Καραμπά, αρχαιολόγος Msc Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back