ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Δρακόλιμνη πάει στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Η Δρακόλιμνη πάει στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2019, 13:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεκάδες αγελάδες, που ανήκουν σε συγκεκριμένο κτηνοτρόφο, βόσκουν ανεξέλεγκτα εδώ και καιρό στην αλπική ζώνη της λίμνης Δρακόλιμνης στην Τύμφη (και μέσα στη λίμνη προς αναζήτηση νερού) με το περιβάλλον να υποβαθμίζεται και με τον εναλλακτικό τουρισμό να πλήττεται.

Το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων, για το οποίο η Κοινότητα Παπίγκου και οι επαγγελματίες τουρισμού έχουν καταθέσει καταγγελίες σε κάθε φορά –από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη μέχρι την Αστυνομία- φέρνει στη Βουλή με τη διαδικασία της αναφοράς προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς.

Ο κ. Αμυράς ζητά να γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προς όφελος των οικονομικών δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας, όπως ο οικοτουρισμός, ο πεζοπορικός και ορειβατικός τουρισμός, καθώς και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί και η επιστήμη θεωρεί τις Δρακόλιμνες ως απομεινάρια παγετώνων.

Παράλληλα, ο Γιώργος Αμυράς εκφράζει τη στήριξή τους στους ορειβάτες πεζοπόρους-λάτρεις της περιοχής,  τοπικούς φορείς και συλλόγους, την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης, καθώς και την επιστημονική ομάδα του «Αγριόγιδου στα βουνά- Balkan Chamois Society», οι οποίοι πιστεύουν ότι η εξάσκηση της εκτατικής κτηνοτροφίας αποτελεί παραγωγική οικονομική δραστηριότητα και σημαντικό διαχειριστικό εργαλείο βοσκοτόπων αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Στην ανακοίνωση του κ. Αμυρά, σημειώνεται δε ότι προτείνεται ως βέλτιστη λύση, ο άμεσος αποχαρακτηρισμός της περιοχής Δρακόλιμνης και Ξηρόλιμνης ώστε να μην επιτρέπεται η βόσκηση από κτηνοτροφικά ζώα, όπως ακριβώς έγινε και στον εθνικό Δρυμό Ολύμπου στο οροπέδιο Μουσών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back