Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 29-09-2021, 16:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση που επικρατεί με την ανεξέλεγκτη βόσκηση αγελάδων στο αλπικό τοπίο της Δρακόλιμνης της Τύμφης, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.

Κι αυτό επειδή, παρά τις συστάσεις που γίνονται και τις διαβεβαιώσεις που δίνονται, η βόσκηση αγελάδων στο αλπικό τοπίο του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου, ακόμα και μέσα στη Δρακόλιμνη, συνεχίζεται παρότι δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.

Αγελάδες εμφανίζονται κάθε φορά στην περιοχή και καταστρέφουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους. Στο παρελθόν, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου έχει επισημάνει τους κινδύνους: «Η χρήση της περιοχής από βοοειδή ενδέχεται να διαταράξει την οικολογική ισορροπία και να αλλοιώσει την ποιότητα των υδάτων με άμεσο αποτέλεσμα στα είδη άγριας πανίδας όπως ο αλπικός τρίτωνας ή το αγριόγιδο. Πέραν των κινδύνων υποβάθμισης αλλά και πίεσης προς τα προστατευόμενα είδη και οικοτόπους της περιοχής, μια ακόμα παράμετρος του συγκεκριμένου θέματος αποτελεί και ο κίνδυνος επιθέσεων από ποιμενικά σκυλιά προς τους επισκέπτες πεζοπόους λόγω της απουσίας βοσκών, γεγονός που επίσης καταγγέλλεται επανειλημμένα» ανέφερε ο Φορέας Διαχείρισης σε έγγραφό του προς τη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2019 με αφορμή αναφορά που είχε καταθέσει τότε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς –σήμερα υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, από την πλευρά της, με έγγραφο προς τη Βουλή ανέφερε ότι «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της με έγγραφό της έκανε συστάσεις στον κτηνοτρόφο γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις του».

Δύο χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει, και το πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» ήρθε να αποδείξει ότι η κατάσταση έχει αν μη τι άλλο παγιωθεί.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος απέδωσε σαφέστατες ευθύνες στον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και έκανε λόγο για εικόνες που ντροπιάζουν όλους τους Ηπειρώτες. «Την ίδια ώρα που το CNN  παρουσίαζε το Ζαγόρι ως έναν από τους κορυφαίος προορισμούς στην Ευρώπη, στα ελληνικά ΜΜΕ βλέπαμε τις εικόνες ντροπής από τη Δρακόλιμνη. Βιώνουμε μία σύγκρουση πολιτισμών, γιατί δυστυχώς οι τοπικοί μας άρχοντες πάσχουν από όραμα στρατηγικής και ανάπτυξης», σημείωσε.

Ο κ. Ριζόπουλος έκανε λόγο για την επικράτηση μιας «αναρχίας που δημιούργησε ο ίδιος ο περιφερειάρχης δίνοντας άδειες βόσκησης σε 5 -10 κτηνοτρόφους σε βάρος όλων των υπολοίπων πολιτών όπως αφήνει να εννοηθεί το πρόσφατο δημοσίευμα της ‘Καθημερινής’, καθότι υπήρξε εκμετάλλευση του κενού του νόμου προς εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων με κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι αδιάφοροι για τη ζημιά που κάνουν τα κοπάδια τους».

Έκανε δε γνωστό ότι θα θέσει το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, προτείνοντας την απόσυρση των αδειών, χωρίς να αποσαφηνιστεί αν εννοεί την απαγόρευση γενικότερα της βόσκησης στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου των λιμνών. Παράλληλα, κατέθεσε τη διαφωνία του με «ημίμετρα που ακούστηκαν και κάνουν λόγο για εγκατάσταση κιγκλιδωμάτων γύρω από τη Δρακόλιμνη».

«Η Δρακόλιμνη και τα Ζαγοροχώρια δεν ανήκουν σε κανένα Καχριμάνη και σε κανένα Σουκουβέλο (σ.σ. δήμαρχο Ζαγορίου). Δεν τους επιτρέπω να μας ξεφτιλίζουν πανελληνίως για 10-12 νοματαίους», κατέληξε.


* Φωτογραφία αρχείου

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ντοτη3