O Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου θα έπρεπε να είναι αυτή τη στιγμή στην «πρώτη γραμμή». Και δεν είναι. Πέραν τις λιγοστές συνεδριάσεις που έχει κάνει, υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα για τα οποία σαφείς απαντήσεις δεν έχουν υπάρξει.
«Το νέο διοικητικό συμβούλιο που εξελέγη, δεν παράγει έργο. Βρίσκεται σε αδράνεια» είπε χαρακτηριστικά, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, «φωτογραφίζοντας» κυρίως τον πρόεδρο και δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η συνεργασία μεταξύ του Φορέα και των Δήμων και να υπάρξει μια σαφής ενημέρωση για τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και τον ΦοΔΣΑ.
Πριν την τοποθέτηση του κ. Μπέγκα, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ (ως εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών, μετά από πρόταση του δημάρχου) Τατιάνα Καλογιάννη έκανε μια ενημέρωση στο σώμα για τις προτάσεις που έχει καταθέσει στον ΦοΔΣΑ για την καλύτερη λειτουργία του. Βέβαια, η τοποθέτησή της αυτή δεν ήταν τυχαία. Με αυτόν τον τρόπο ήρθε να υπογραμμίσει έμμεσα και την όχι και τόσο αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο, αλλά και την απροθυμία που δείχνει ο τελευταίος για την επίλυση ζητημάτων γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Αφού αναφέρθηκε αρχικά στα σοβαρά προβλήματα που αναδείχθηκαν στην τελευταία πανελλήνια σύνοδο των ΦοΔΣΑ, όπως μη συλλογή και επεξεργασία των ογκωδών, υστέρηση της ανακύκλωσης κλπ, η κα Καλογιάννη είπε ότι ο ΦοΔΣΑ πρέπει να επωμιστεί την οργάνωση και την καθιέρωση ενός βιώσιμου μοντέλου προώθησης όλων των μεταρρυθμιστικών πρακτικών που πρέπει να υιοθετηθούν.
Για τον λόγο αυτόν, όπως επισήμανε, από την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ζήτησε: συμμετοχή όλων των μελών στις συνεδριάσεις, σύνταξη ενός ενημερωτικού υπομνήματος από τα στελέχη του Φορέα για το ποιες υποδομές διαχειρίζεται σήμερα ο ΦοΔΣΑ, τι προβλήματα υπάρχουν, ποια νέα έργα προγραμματίζονται κλπ, ενημέρωση όλων των μέσων ενημέρωσης για να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις και δημιουργία ιστοσελίδας για την ενημέρωση των πολιτών.
Επίσης, η κα Καλογιάννη πρότεινε στο διοικητικό συμβούλιο ορισμένες δράσεις:
-επίσπευση για την ολοκλήρωση και έγκριση του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ Ηπείρου,
-θέση σε κανονική λειτουργία και των 3 ΧΥΤΥ με τις επεκτάσεις τους,
-μετατροπή της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Ηπείρου σε Μονάδα Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (ΜΑΑ),
-έλεγχος της προόδου υλοποίησης των μονάδων Κομποστοποίησης Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας (κατασκευαστικά αλλά και με την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί),
-επιτάχυνση των δράσεων για την κατασκευή και τη λειτουργία από τον ΦοΔΣΑ του Δικτύου Βιοαποβλήτων και του Δικτύου Ανακυκλώσεων 4 Ρευμάτων, αλλά και των Πράσινων Σημείων,
-αποσαφήνιση χρηματοδότησης νέων έργων με το προαπαιτούμενο της Ε.Ε. pro-rata, με ταυτόχρονη ανάλυση επιπτώσεων για ΦοΔΣΑ και δημότες.