Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «δέσμευση» των καυσίμων

Εικόνα του άρθρου Η «δέσμευση» των καυσίμων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2018, 14:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι υπηρεσίες αεροπορικών καυσίμων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων αποτελούν πραγματικότητα εδώ και λίγες μέρες, και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έρχεται να υπογραμμίσει, με ανακοίνωσή του, τη συμβολή του στην όλη υπόθεση, με αφορμή και την άφιξη της πρώτης εμπορικής πτήσης από Κύπρο αύριο 16 Φεβρουαρίου με την TUS Airways.

«Η δέσμευσή μας έγινε πραγματικότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας την προ λίγων μηνών δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για εγκατάσταση υπηρεσιών παροχής αεροπορικού καυσίμου έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2018. Μια δέσμευση, βέβαια, που είχε έρθει μετά από την επιμονή των τοπικών φορέων –του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ηπείρου και άλλων- και, χωρίς να έχουν λείψει οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των υπηρεσιών (ΥΠΑ) και του υπουργείου. Οι τοπικοί φορείς χρειάστηκε να πείσουν το υπουργείο Υποδομών για τις προοπτικές του αεροδρομίου Ιωαννίνων και για τις δυνατότητές του να προσελκύσει πτήσεις, για τουριστικούς λόγους κυρίως. Η δέσμευση λοιπόν δεν ήρθε καθόλου εύκολα…

Είναι γεγονός όμως ότι από τη στιγμή που υπήρξε η δέσμευση, οι υπηρεσίες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργάστηκαν προς την κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδιασμού. Για την όλη υπόθεση, γραπτή δήλωση έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας, ο οποίος κατάγεται από τα Γιάννενα. Ο κ. Βούρδας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όλα όσα είχαμε πει για το θέμα αυτό, από την αρχή υπήρχαν στέρεες βάσεις και δεν ήταν λόγια του αέρα για λαϊκή κατανάλωση». «Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως είναι καλύτερο πρώτα να δουλεύεις για την επίτευξη των στόχων και μετά να ανακοινώσεις ή να παρουσιάζεις, για να μην είναι κούφια και εύκολα τα λόγια» προσθέτει. Ευχαριστεί δε όλους τους τοπικούς φορείς, την ΥΠΑ και τον ιδιωτικό φορέα, εκτιμώντας ότι «δίνουμε μια νέα πνοή και προοπτική και στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου». 

Σημειωτέον ότι ο κ. Βούρδας τον περασμένο Μάιο, σε επιστολή του προς τους τοπικούς φορείς, είχε προτείνει την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών για ανεφοδιασμό καυσίμων από το αεροδρόμιο του Ακτίου, ενώ είχε κατηγορήσει την Περιφέρεια και τον Δήμο ότι χρησιμοποιούν τον τουρισμό για άσκηση πολιτικής παλαιάς κοπής (διαβάστε εδώ).

Τέλος, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδωσε στη δημοσιότητα όλο το ιστορικό των ενεργειών από τη δέσμευση μέχρι την υλοποίηση. Ένα ιστορικό, υπηρεσιακού τύπου, που σε μεγάλο βαθμό είναι οι αυτονόητες διαδικασίες που θα έπρεπε να κάνουν οι υπηρεσίες.

Το ιστορικό αυτό έχεις ως εξής:

  • Στις 14/09/2017 ο Αερολιμένας διαβίβασε στις αρμόδιες Διευθύνσεις το αίτημα της ΒΡ μαζί με τη σύμφωνη γνώμη του, καθώς και μία αρχική πρόταση για τη θέση εγκατάστασης των καυσίμων.
  • Στελέχη της εταιρείας επισκέφθηκαν τον Αερολιμένα για διερεύνηση του χώρου για την εγκατάσταση του σταθμού.
  • Στις 05/10/2017 η εταιρεία κατέθεσε, αρμοδίως, αρχικό τεχνικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεών της στον Αερολιμένα.
  • Στις 13/11/2017 η Διεύθυνση Αερολιμένων της ΥΠΑ έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της ως προς την τελική χωροθέτηση.
  • Στις 24/11/2017 η εταιρεία κατέθεσε, αρμοδίως, τελικό τεχνικό σχέδιο για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεών της, ενώ στις 07/12/2017 ενημέρωσε ότι ο φορέας παροχής των υπόψη υπηρεσιών θα είναι η εταιρεία Gissco.
  • Κατόπιν αυτού, σύμφωνη γνώμη για παραχώρηση υπαίθριων και στεγασμένων χώρων στην εταιρεία Gissco δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες από τις 11 έως τις 14/12/2017.
  • Στις 15/12/2017 γνωστοποιήθηκε εγγράφως ο φορέας επίγειας εξυπηρέτησης (Gissco), και στις 21/12/2017 η Gissco απέστειλε επιστολή περί αποδοχής ανάληψης εξόδων κατασκευής σταθμού ανεφοδιασμού αεροσκαφών στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων.
  • Στις 28/12/2017 κατατέθηκε από την ΒΡ φάκελος για έκδοση οικοδομικής άδειας και στις 29/12/2017 κατατέθηκε φάκελος από την ΒΡ για την επαναδραστηριοποίηση της Gissco.
  • Στις 03/01/2018 υπεγράφη μεταξύ της ΥΠΑ και της Gissco συμφωνητικό για την εκμίσθωση δικαιώματος χρήσης στεγασμένων και υπαίθριων χώρων.
  • Στις 10/01/2018 ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση της Gissco.
  • Στις 12/01/2018 εκδόθηκε άδεια εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού σταθμού ανεφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων στη Gissco από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων.
  • Στις 15/01/2018 εκδόθηκε άδεια εγκατάστασης σταθμού ανεφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων στην Gissco από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
  • Στις 18/01/2018 εκδόθηκε έγκριση και άδεια δόμησης σταθμού ανεφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων στην Gissco από την ΥΠΑ.
  • Στις 19/01/2018 έγινε η έναρξη των έργων κατασκευής των εγκαταστάσεων του σταθμού.
  • Στις 29/01/2018 έγινε η μεταφορά του ανεφοδιαστικού οχήματος της Gissco στον Αερολιμένα.
  • Στις 10/02/2018 και μετά την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής των εγκαταστάσεων του σταθμού έγινε παραλαβή και εκφόρτωση καυσίμων JETA-1 και AVGAS 100LL στις δεξαμενές της ΒΡ.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3