ΕΝΕΡΓΕΙΑ

H Βρετανία «επενδύει» στις εξορύξεις πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου H Βρετανία «επενδύει» στις εξορύξεις πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2023, 13:51
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Βρετανία έδωσε το πράσινο φως στην Equinor να αναπτύξει το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosebank στη Βόρεια Θάλασσα, σε μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει νέες επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Equinor, η οποία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στο Rosebank, ένα από τα μεγαλύτερα μη ανεπτυγμένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βρετανική υφαλοκρηπίδα, θα επενδύσει 3,8 δισ. δολάρια μαζί με τον εταίρο της για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Η ανακοίνωση είναι πιθανό να αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από τη στρατηγική της Βρετανίας για την κλιματική αλλαγή, αφού ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αποδυνάμωσε τα προσωρινά σχέδια της χώρας για την επίτευξη του στόχου του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου για το 2050 την περασμένη εβδομάδα.

Οι ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος είχαν παροτρύνει τη συντηρητική κυβέρνηση να σταματήσει την ανάπτυξη του Rosebank, υποστηρίζοντας ότι αντιβαίνει στο σχέδιο για μια καθαρή μηδενική οικονομία.

Όμως ο Σουνάκ επικεντρώθηκε από τον περασμένο Ιούλιο στη Βόρεια Θάλασσα, λέγοντας ότι η Βρετανία χρειάζεται νέα εγχώρια ορυκτά καύσιμα για να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Το κοίτασμα αναμένεται να παράγει 300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κατά τη διάρκεια της ζωής του.

«Εγκρίναμε σήμερα το Σχέδιο Ανάπτυξης του Οικοπέδου Rosebank, το οποίο επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν με το έργο τους», δήλωσε η Αρχή Μεταβατικής Διαχείρισης της Βόρειας Θάλασσας.

Η εισηγμένη στο Όσλο ενεργειακή εταιρεία Equinor θα είναι ο διαχειριστής του κοιτάσματος, βορειοδυτικά του Σέτλαντ, μαζί με τη βρετανική Ithaca Energy (ITH.L).

Η Ithaca δήλωσε ότι το Rosebank θα φέρει άμεσες επενδύσεις ύψους 9,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βρετανία, υποστηρίζοντας έως και 1.600 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Η πρώτη παραγωγή αναμένεται το 2026-27.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back