Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2022, 23:07
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας: ο πρώην υπουργός Οικονομικών κέρδισε σήμερα την κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς αντίπαλο, αφού ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση και η Πένι Μόρντοντ δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών.

«Ο Ρίσι Σούνακ εκλέγεται ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος» και θα διαδεχθεί τη Λιζ Τρας, ανακοίνωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας τη διαδικασία της εκλογής. Όπως εξήγησε, η Επιτροπή δεν έλαβε παρά μόνο μία έγκυρη υποψηφιότητα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα η Μόρντοντ παραδέχτηκε μέσω του Twitter την ήττα της και εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον Σούνακ.

Δεν θα χρειαστεί επομένως να διεξαχθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των 170.000 μελών του Συντηρητικού κόμματος, μια διαδικασία που θα καθυστερούσε την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού μέχρι την Παρασκευή.

Στα 42 του χρόνια, αυτός ο γιος Ινδών μεταναστών θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νίκη του Σούνακ, ο οποίος στην ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο χρησιμοποίησε την Μπαγκαβάτ Γκίτα, ένα ιερό κείμενο του ινδουισμού, έρχεται εν μέσω της σημαντικής ινδουιστικής γιορτής Ντιβάλι.

Η πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ωστόσο είναι μεγάλη: η βαθιά κοινωνική κρίση αλλά και η γεφύρωση του χάσματος εντός του Συντηρητικού κόμματος, το οποίο κάποιοι θεωρούν ανεπανόρθωτο, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.

«Θέλω να αναδιοργανώσω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα και να δράσω για τη χώρα μας» είχε δηλώσει ο ίδιος στο Twitter την Κυριακή. Και, για να σηματοδοτήσει τη διαφοροποίησή του από τον Τζόνσον, υποσχέθηκε «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».

Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος των Συντηρητικών Τζέικ Μπέρι κάλεσε «όλο το κόμμα» να ενωθεί στο πλευρό του Σούνακ. «Η εποχή για εσωτερικές διαμάχες έχει πραγματικά τελειώσει και υπό την ηγεσία του Ρίσι Σούνακ ξέρω ότι μπορούμε και θα υλοποιήσουμε τις προτεραιότητες του βρετανικού λαού», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Μετά την παραίτηση της Τρας λόγω της θύελλας που προκλήθηκε στις αγορές από το οικονομικό πρόγραμμά της και κυρίως τις ευρείες φοροαπαλλαγές για τους εύπορους, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα καλέσει τον Σούνακ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών.

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Κάρολος, που διαδέχτηκε τη μητέρα του Ελισάβετ μετά τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου, καλείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Σούνακ θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες και ο πέμπτος μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016, όταν άνοιξε ένα μακρύ κεφάλαιο πρωτοφανών πολιτικοοικονομικών αναταράξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back