δεη πισω tc1
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2024, 21:04
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές για τις  4 Ιουλίου, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σε μια εκλογική αναμέτρηση που οι Συντηρητικοί αναμένεται να χάσουν με μεγάλη διαφορά από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα μετά από 14 χρόνια στην εξουσία.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα υπέστη τη χειρότερη ήττα των τελευταίων δεκαετιών στις τοπικές εκλογές νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ σημείωσε σαρωτικά νίκες εις βάρος των Συντηρητικών, ενώ στο Λονδίνο ο δήμαρχος των Εργατικών Σαντίκ Kαν κέρδισε μια τρίτη θητεία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κίρ Στάρμερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι εθνικές εκλογές τον Ιούλιο θα δώσουν στη χώρα την ευκαιρία να τερματίσει το «χάος» της συντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

«Ανεξάρτητα από το τι άλλο θα ειπωθεί και θα γίνει, αυτή η ευκαιρία για αλλαγή είναι το ζητούμενο αυτών των εκλογών», δήλωσε ο Στάρμερ στους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των εκλογών.

Είπε ότι οι Εργατικοί έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Βρετανίας που θα προσφέρει οικονομική σταθερότητα, θα μειώσει τους χρόνους αναμονής στις υπηρεσίες υγείας, θα διασφαλίσει τα εθνικά σύνορα και θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η μείωση του πληθωρισμού ήταν μια από τις βασικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν και ένα βασικό βασικό μέτρο των τιμών μόλις που μειώθηκε.

Αυτό ώθησε τους επενδυτές να αποσύρουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας τον επόμενο μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον Σουνάκ ενόψει εκλογών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 2,3% τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, μειωμένος σημαντικά από την αύξηση 3,2% του Μαρτίου και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο Ρίσι Σούνακ έγινε ο πρώτος έγχρωμος πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρώτος ινδικής καταγωγής, όταν κέρδισε την κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος το 2022. 

Ο Σούνακ ανέλαβε τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της βρετανικής πολιτικής ιστορίας, αντικαθιστώντας τη Λιζ Τρας, η οποία άντεξε μόλις 44 ημέρες πριν δηλώσει ότι θα παραιτηθεί. 

Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, έναν ρόλο στον οποίο διορίστηκε ακριβώς όταν η πανδημία COVID-19 έπληξε τη Βρετανία. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back