ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Βρετανία: Ακτιβιστές της Greenpeace «μαύρισαν» το σπίτι του πρωθυπουργού

Εικόνα του άρθρου Βρετανία: Ακτιβιστές της Greenpeace «μαύρισαν» το σπίτι του πρωθυπουργού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2023, 15:56
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ακτιβιστές της Greenpeace ανέβηκαν στην οροφή της έπαυλης του Ρίσι Σούνακ στο Βόρειο Γιορκσάιρ και την έντυσαν με μαύρο ύφασμα για να «δείξουν τις επικίνδυνες συνέπειες μιας νέας φρενίτιδας γεωτρήσεων».

Οι ακτιβιστές κατάφεραν να ανέβουν στην οροφή της οικίας του Σούνακ στην εκλογική περιφέρεια του Κίρμπι Σίγκστον, κοντά στο Νορθάλερτον, το πρωί της Πέμπτης, καθώς ο πρωθυπουργός πετούσε για διακοπές στην Καλιφόρνια.

Αφού έφτασαν στην κορυφή του Κίρμπι Σίγκστον χρησιμοποιώντας σκάλες και σκοινιά αναρρίχησης, ξεδίπλωσαν 200 τετραγωνικά μέτρα μαύρου υφάσματος για να καλύψουν μια ολόκληρη πλευρά του ακινήτου. Ταυτόχρονα, δύο άλλοι ακτιβιστές ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε: «Ρίσι Σούνακ - Κέρδη από το πετρέλαιο ή το μέλλον μας;» στο γρασίδι μπροστά από το σπίτι.

Αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να «εξαντλήσει» τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ανακοίνωσε περισσότερες από 100 νέες άδειες για γεωτρήσεις στη Βόρεια Θάλασσα, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για το κλίμα. Όμως, το 2021, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία νέα ανάπτυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, εάν ο κόσμος θέλει να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050.

Η Greenpeace δήλωσε ότι η διαμαρτυρία είχε στόχο να σταματήσει τον Σούνακ από την έγκριση του Rosebank, του μεγαλύτερου μη ανεπτυγμένου κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, η λειτουργία του οποίου θα ήταν αρκετή για να υπερβεί τους προϋπολογισμούς άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Philip Evans, υπεύθυνος για την εκστρατεία της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο για το κλίμα, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ο πρωθυπουργός μας να είναι ηγέτης του κλίματος και όχι εμπρηστής του κλίματος. Ακριβώς όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες καταστρέφουν σπίτια και ζωές σε όλο τον κόσμο, ο Σουνάκ δεσμεύεται για μια μαζική επέκταση των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Φαίνεται πολύ χαρούμενος που κρατά έναν πυρσό στον πλανήτη, εάν μπορεί να κερδίσει μερικούς πολιτικούς πόντους σπέρνοντας διχασμό γύρω από το κλίμα σε αυτή τη χώρα. Αυτό είναι κυνικό πέρα από κάθε πεποίθηση.

Ο Σούνακ είναι μάλιστα πρόθυμος να πλασάρει τον παλιό μύθο ότι το νέο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βοηθούν τους απλούς ανθρώπους που αγωνίζονται με τους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι αλήθεια. Οι ειδικοί είναι σαφείς -δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά κανένα νέο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σίγουρα δεν χρειάζεται άλλη μια χείρα βοηθείας στην καταστροφή του κλίματος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα καθαρό, οικονομικά προσιτό ενεργειακό σύστημα κατάλληλο για τον 21ο αιώνα. Ήρθε η ώρα η Sunak να επιλέξει ανάμεσα στα κέρδη του μεγάλου πετρελαίου ή το μέλλον μας σε έναν κατοικήσιμο πλανήτη».

Φωτογραφία: Greenpeace

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back