ΘΕΑΤΡΟ

Η «Βάιζα» στη Θεατρική Συμπαιγνία

Εικόνα του άρθρου Η «Βάιζα» στη Θεατρική Συμπαιγνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2024, 13:30
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «βάιζα» στα αρβανίτικα είναι το κορίτσι, η κόρη.

Είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, σε αρκετά σημεία, στην Ελλάδα.

Είναι και μια παράσταση που μετά από 2 επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων στην Αθήνα, έρχεται τώρα και στα Γιάννενα, στη Θεατρική Συμπαιγνία-«Σκηνή 125» στο ΚΕΠΑΒΙ, με τις Ναυσικά Κοριαλού, Λίνα Λαζαρή, Μαριαλένα Σκαρώνη, Γιολάντα Σοφούλη, στις 14-16 Ιουνίου, στις 21.15.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 15 ευρώ και 13 ευρώ το μειωμένο (διάρκεια 80 λεπτά, προπώληση εισιτηρίων: Καφέ-μπαρ Σκάλα, Βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης» & «Χαρτέξ» και ηλεκτρονικά
https://www.more.com/theater/vaiza/giannena/).

Σκηνοθετεί η Χριστίνα Ματθαίου, στην πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα, με έμπνευση από τα έργα του Παντελή Μπουκάλα «Μηλιά μου αμίλητη» και «Ο Χριστός στα χιόνια» και εμπνεόμενη από τον μύθο της La Loba, όπως αυτός αποτυπώνεται στο βιβλίο της Clarissa Pinkola Estes «Γυναίκες που τρέχουν με τους Λύκους», συνθέτει μια παράσταση που μιλάει για τη δύναμη της θηλυκότητας.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Μάνη, στα μέσα 19ου αιώνα. Μια νεαρή γυναίκα, η Μηλιά, δολοφονείται από τον πατέρα και τα αδέλφια της για να ξεπλυθεί η ντροπή της οικογένειας, αφού την πρώτη νύχτα του γάμου της βρίσκεται «χαλασμένη». Θάβεται ζωντανή σε λάκκο με πέτρες στην είσοδο του χωριού. Μόνο το κεφάλι της μένει έξω από το χώμα, μέχρι να πεθάνει.

Σημειώνεται ότι στην παράσταση «βάιζα {ΕΤΥΜ. αρβαν. < κορίτσι, κόρη}» γίνεται χρήση στροβοσκοπικού φωτισμού (strobe light), μηχανής καπνού και λιβανιού.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3