Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστρία επιμένει στην ουδετερότητα

Εικόνα του άρθρου Η Αυστρία επιμένει στην ουδετερότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2022, 16:03
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η στρατιωτική ουδετερότητα δεν συνεπάγεται και πολιτική ουδετερότητα.

«Θα παραμείνουμε ουδέτεροι», δήλωσε ο κ. Σάλενμπεργκ στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) και σημείωσε ότι στην Αυστρία δεν τίθεται καν προς συζήτηση το θέμα της ενδεχόμενης ένταξης στο ΝΑΤΟ, ακόμη και μετά τα σχετικά αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. 

Οι δυο χώρες, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός, έκαναν με μεγάλη ταχύτητα τεράστιες αλλαγές στην πολιτική ασφάλειάς τους, ενώ επισήμανε ότι και άλλες χώρες της ΕΕ, η Μάλτα και η Ιρλανδία, παραμένουν εκτός Συμμαχίας.

Η απόρριψη ωστόσο μιας εταιρικής σχέσης με το ΝΑΤΟ δε σημαίνει και ότι η Αυστρία είναι απομονωμένη από τη διεθνή πολιτική ή ότι δεν δείχνει αλληλεγγύη, τόνισε ο κ. Σάλενμπεργκ και υπενθύμισε ότι από την ένταξή της στην ΕΕ η χώρα έχει υποστηρίξει όλα τα μέτρα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. 

«Γνωρίζαμε πάντα πού βρισκόμαστε», δήλωσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση εάν, σε περίπτωση κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Αυστρία θα κινδύνευε να μείνει μόνη, δήλωσε ότι η χώρα επέλεξε την ουδετερότητα το 1955 και μια «πολύ μεγάλη πλειοψηφία» εξακολουθεί να το βλέπει αυτό ως θετικό. 

«Η στρατιωτική ουδετερότητα δεν σημαίνει και πολιτική ουδετερότητα. Η Αυστρία βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο υπουργός και περιέγραψε τον πόλεμο ως «ρήξη με τον πολιτισμό». Η χώρα του, ανέφερε, στηρίζει την Ουκρανία, όχι με στρατιωτικό, αλλά με ανθρωπιστικό υλικό και θα συνεχίσει να το κάνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back