ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Η ασφαλέστερη ελληνική τράπεζα»

Εικόνα του άρθρου «Η ασφαλέστερη ελληνική τράπεζα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2016, 19:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 16 Οκτωβρίου, οι μέτοχοι-συνέταιροι της Τράπεζας Ηπείρου θα ψηφίσουν για πρώτη φορά υπό το νέο καθεστώς. Νέο, σε ό,τι αφορά τόσο τη μετοχική σύσταση της τράπεζας, που πλέον έχει στρατηγικό εταίρο, αλλά και σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία που ισχύει.

Οι εκλογές θα είναι διαφορετικές σε αρκετά σημεία, καθώς πλέον θα συμμετέχει ενεργά στη διοίκηση ο επενδυτής, όχι ψηφίζοντας, αλλά υποδεικνύοντας μέλη στη νέα διοίκηση (3 τον αριθμό). Το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, το ταμείο των ασφαλιστών που είναι ο εταίρος, συμμετέχει στην ιδιοκτησία της τράπεζας με «πλαφόν» ποσοστού, όπως ορίζεται από το νόμο. Όσο για τις υποψηφιότητες, είναι 10 για το διοικητικό συμβούλιο (εκλέγονται 5) και 3 για τη θέση του διευθυντή (εκλέγεται 1).

Τη σημασία να συμπορευτούν αρμονικά «παλιοί» και «νέοι», είτε με την έννοια των προσώπων, είτε ως φορείς της νέας κατάστασης, σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της τράπεζας, Κώστας Ζωνίδης στην ενημερωτική συνάντηση που έκανε σήμερα η τράπεζα, στη Φρόντζου Πολιτεία.  Ο κ. Ζωνίδης τόνισε ότι η τράπεζα και η απερχόμενη διοίκηση πέτυχαν τους στόχους της, απαριθμώντας ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Μίλησε εκτενώς για τους αριθμούς εν καιρώ κρίσης και την επιβίωση του τραπεζικού οργανισμού με όρους ανάπτυξης για τον ίδιο, τις επιτυχημένες ανακεφαλαιοποιήσεις από ιδιωτικά κεφάλαια (το ίδιο ανέπτυξε και ο κ. Τσουκανέλης αργότερα), κάνοντας και μια μικρή αντιπαραβολή με τις «συστημικές» τράπεζες και τη δική τους ανακεφαλαιοποίηση.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο κ. Ζωνίδης υπογράμμισε ότι η νέα διοίκηση βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση, αφενός να συνεχίσει την πορεία της απερχόμενης σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον, αφετέρου, να μπορέσει να λειτουργήσει αρμονικά με τη νέα σύνθεση.

Αυτό που ο κ. Ζωνίδης είπε με ιδιαίτερη έμφαση όμως, ήταν το εξής: ότι η Τράπεζα Ηπείρου, μέσα στο τρέχον οικονομικό σενάριο της κρίσης, με κεφαλαιακό δείκτη άνω 11,4% «είναι ίσως η ασφαλέστερη και λόγω της σχέσης μεγέθους και κεφαλαίων ελληνική τράπεζα».

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος γενικός διευθυντής της τράπεζας, Βασίλης Τσουκανέλης, ανέλυσε τα νέα ισχύοντα στις εκλογές και στη λειτουργία της τράπεζας και επέμενε ιδιαίτερα στους αριθμούς, για να καταδείξει ότι η τράπεζα έχει καταφέρει να «σταθεί όρθια» στην κρίση, αλλά και να αναπτυχθεί, τόσο σε μέγεθος και εταιρική επένδυση, όσο και σε αξιοπιστία: «Λέμε, οι οικονομολόγοι, ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Θα επιμείνω όμως στα μεγέθη, γιατί δείχνουν ότι έχουμε πετύχει τους στόχους και είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από το ‘11» είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αξία της τραπεζικής μερίδας, που παρότι μειώθηκε πάρα πολύ, ακόμα έχει αξία, πολύ μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες των «συστημικών τραπεζών».

Εν τέλει, κάλεσαν και οι δύο τα μέλη της τράπεζας να προσέλθουν, τόσο στη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου, την προσεχή Δευτέρα, στο Du Lac, τις 18.30, όσο και στις εκλογές που θα γίνουν στις 16 του μήνα στα Λιθαρίτσια και στα κεντρικά καταστήματα Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μήτσης κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back