ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνεταιριστική Τράπεζα: Με «πράσινους» δείκτες

Εικόνα του άρθρου Συνεταιριστική Τράπεζα: Με «πράσινους» δείκτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2018, 16:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Συνεταιριστική Τράπεζα ετοιμάζεται να μπει «σε νέα εποχή’, με «νέα προοπτική» και 18,08 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, αυξημένα κατά 67,5% σε σχέση με πέρυσι.

Αύριο Πέμπτη, ο πρόεδρος της τράπεζας Κώστας Ζωνίδης θα παρουσιάσει αυτό και αρκετά άλλα δεδομένα στον απολογισμό, στην ετήσια τακτική συνέλευση, λέγοντας επίσης ότι τα 40 χρόνια ζωής της τράπεζας συμπίπτουν με μια ιδιαίτερη συγκυρία: «Σήμερα, μετά από μια κυριολεκτικά καταστροφική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεκαετή οικονομική κρίση, που έφερε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και κλείσιμο πάνω από είκοσι τραπεζικών ιδρυμάτων, η Συνεταιριστική μας Τράπεζα όχι μόνο άντεξε, αλλά βγήκε ενισχυμένη», όπως τόνισε και στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Βασίλης Τσουκανέλης, εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος, ανέλυσε λίγο περισσότερο τη μεγάλη αύξηση των κεφαλαίων, λέγοντας ότι ουσιαστικά αυτή είναι η «βάση» του πενταετούς πλάνου που συντάχθηκε πέρυσι. «Είναι όντως το πιο εντυπωσιακό και δύσκολο νούμερο. Είναι όμως και η βάση για στρατηγική ανάπτυξη που βάλαμε στο πενταετές πλάνο» τόνισε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι πέρσι, για πρώτη φορά μια τράπεζα δεν κάλεσε σε αύξηση κεφαλαίων για να διασωθεί, αλλά για να δημιουργήσει όρους ανάπτυξης. Ανέλυσε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκαν οι συνέταιροι και ο στρατηγικός επενδυτής και ότι η προσπάθεια συνεχίζεται.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Ζωνίδης παρουσίασε όλες τις αριθμητικές λεπτομέρειες, με δείκτες που είναι ανοδικοί:

  • Αύξηση συνεταίρων κατά 5,5% (συνολικά 16.000+)
  • Αύξηση ενεργητικού κατά 7,4% (218,014 εκατ. ευρώ)
  • Αύξηση καταθέσεων κατά 8,1% και των χορηγήσεων κατά 3,5%
  • Μείωση καθυστερούμενων δανείων κατά 9%
  • Αύξηση κεφαλαιακής επάρκειας στο 14,6% (ελάχιστο απαιτούμενο 10,75%)
  • Οργανική κερδοφορία 2,1 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις

Η κα Μαρία Μυζήθρα, διευθύνουσα σύμβουλος, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι μπορεί ο ένας από τους βασικούς στόχους να είναι η πανελλαδική άδεια λειτουργίας, η οποία θα «εγκαταστήσει» τη Συνεταιριστική Τράπεζα και στην Αθήνα, αλλά δεν πρέπει αυτός να επισκιάζει τα πράγματα που έχει ήδη κατορθώσει το δυναμικό της: «Αυτό που γίνεται, είναι ότι βάζουμε τις βάσεις για το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

Παρά την αισιοδοξία που έδειξαν τα μέλη της διοίκησης, υπάρχουν ακόμα δυσκολίες και ρίσκα. «Πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει η οικονομία στην έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και στα νέα λογιστικά πρότυπα» είπε ο κ. Τσουκανέλης. Ο κ. Ζωνίδης τέλος, τόνισε ότι υπάρχει πεδίο επέκτασης: «Η δρομολογούμενη συρρίκνωση των συστημικών τραπεζών αφήνει τεράστιο πεδίο ανάπτυξης και μεγάλο μερίδιο αγοράς, έτοιμο να κατακτηθεί».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back