ΗΠΕΙΡΟΣ

«Η Άρτα το 1821» και Δυτική Νεκρόπολη με Λίνα Μενδώνη

Εικόνα του άρθρου «Η Άρτα το 1821» και Δυτική Νεκρόπολη με Λίνα Μενδώνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2021, 00:14
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μετά τα Τζουμέρκα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα πάει στην Άρτα, όπου την Κυριακή 3 Οκτωβρίου θα εγκαινιάσει μια περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές επαναστάτες» και τη… Δυτική Νεκρόπολη Αμβρακίας.

Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί σε κτίριο της προσφάτως αναστηλωμένης ακρόπολης του Κάστρου της Άρτας, θα εγκαινιαστεί στις 18:00. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό παρουσιάζεται η Άρτα κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους και τους πρώτους χρόνους του Αγώνα. Περιγράφονται οι επικρατούσες πριν από την κήρυξη της Επανάστασης κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, καθώς και τα ιδεολογικά ρεύματα, τα οποία συνέβαλαν στην αφύπνιση της συνείδησης των Ελλήνων. Σκιαγραφούνται, επίσης, οι σημαντικές προσωπικότητες, που επηρέασαν την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων με την πολυσχιδή προσωπικότητα και τη στρατιωτική τους ευφυΐα, και προβάλλονται τα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Άρτας.

Το αφήγημα ενισχύεται από την έκθεση επιλεγμένων αντικειμένων, που παραχώρησαν το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου και ο ηπειρώτης συλλέκτης Φώτης Ραπακούσης. Πρόκειται για  κειμήλια, όπως όπλα, κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και έργα τέχνης, που ανασυνθέτουν γλαφυρά την ατμόσφαιρα της εποχής.

Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων.

Τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης Αμβρακίας θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι.

Η Δυτική Νεκρόπολη αποτελεί το ένα από τα δύο νεκροταφεία της Αμβρακίας, της ευημερούσας κορινθιακής αποικίας που ιδρύθηκε στο τέλος του 7ου αι. π.Χ., στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Άρτα. Το δυτικό νεκροταφείο εκτεινόταν στις υπώρειες του λόφου της Περάνθης και αναπτυσσόταν εκατέρωθεν μνημειακής λεωφόρου έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Τα πολυάριθμα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως επιβεβαιώνουν τη χρήση του νεκροταφείου από τους αρχαϊκούς έως τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.

Μέσω του ΕΣΠΑ, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκε το έργο της «ανάδειξης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη-Ναός Απόλλωνα-Μικρό Θέατρο» που περιλάμβανε εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες και τεχνικές εργασίες. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε, με τον αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης να αποδίδεται πια στην πόλη της Άρτας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back