ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αποτίμηση των παροχών στο EuroWorkingGroup

Εικόνα του άρθρου Η αποτίμηση των παροχών στο EuroWorkingGroup
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2016, 13:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το EuroWorkingGroup αποτιμά σήμερα τις επιπτώσεις στο ελληνικό πρόγραμμα των παροχών της κυβέρνησης, μια αποτίμηση που θα κρίνει και την εφαρμογή τους.

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα εξεταστεί η έκθεση των εκπροσώπων των θεσμών για το δημοσιονομικό κόστος του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους και της αναστολής του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από τη Βουλή.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι στόχος της είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να ξεκινήσουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές.

Σύμφωνα με τις  πηγές του μεγάρου Μαξίμου, «το ΔΝΤ έχει την απαίτηση για νέα μέτρα μετά το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση με κατηγορηματικό τρόπο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση».

Η προκαταρκτική έκθεση των θεσμών που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από τον ESM στις 14 Δεκεμβρίου, διατύπωνε ανησυχίες το κόστος των 617 εκατομμυρίων ευρώ  των παροχών μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016, ωστόσο δεν επηρεάζουν όπως φαίνεται τα έτη 2017 και 2018, παρά μόνο σε περίπτωση επέκτασής τους.

Οι θεσμοί στην έκθεσή τους ζητούν περισσότερα στοιχεία για να καταλήξουν στην καθαρή δημοσιονομική επίπτωση του μέτρου, όμως αμφισβητούν την πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τελικά 0,75% του ΑΕΠ αντί για 0,5% όπως έχει προβλεφθεί.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back