Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «απολογία» της Ύπατης Αρμοστείας

Εικόνα του άρθρου Η «απολογία» της Ύπατης Αρμοστείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2017, 22:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ως ένα «μεμονωμένο περιστατικό» χαρακτηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την υπόθεση της μετακίνησης συνολικά 107 προσφύγων από το ξενοδοχείο των Ιωαννίνων σε ξενοδοχείο των Καμένων Βούρλων, μια «μετακόμιση» που συνοδεύτηκε από διαμαρτυρίες των προσφύγων αλλά και της τοπικής κοινωνίας

Η Ύπατη Αρμοστεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση, σε κεντρικό επίπεδο, και να δώσεις τις εξηγήσεις της. Εμμέσως πλην σαφώς εμφανίζεται ενοχλημένη από τον τρόπο χειρισμού του όλου θέματος σε τοπικό επίπεδο. «Η Ύπατη Αρμοστεία αναζητά τρόπους για να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού, των εταίρων και των αιτούντων άσυλο, ώστε να αποτρέπονται τέτοια περιστατικά και να διασφαλίζεται η ομαλή μεταφορά των ανθρώπων στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης. Η πλειοψηφία των μεταφορών από χώρους φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και κατόπιν σε διαμερίσματα έχει διεξαχθεί πολύ ομαλά» τονίζει.

Ο οργανισμός ξεκαθαρίζει καταρχήν ότι η φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία -όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας- είναι ένα προσωρινό μέτρο προστασίας το οποίο λήφθηκε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όσο για τη μεταφορά των προσφύγων από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, αυτή γίνεται για λόγους καλύτερης οικονομικής διαχείρισης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι συμβάσεις με ξενοδοχεία υψηλότερου κόστους δεν ανανεώνονται εάν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θέσεις σε διαμερίσματα και σε οικονομικότερα, εξίσου καλά ξενοδοχεία, στα οποία οι συμβάσεις λήγουν αργότερα. Έτσι μπορούμε να κάνουμε καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και μας δίνεται η δυνατότητα να νοικιάζουμε περισσότερα διαμερίσματα για τους πρόσφυγες». Για την Ύπατη Αρμοστεία, αυτή η ανακατανομή… ανθρώπων οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων για την ενοικίαση περισσότερων διαμερισμάτων για τους ανθρώπους.

Προσθέτει δε ότι τους τελευταίους μήνες, έχουν ολοκληρωθεί αρκετά συμβόλαια με ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε άλλες δομές στέγασης στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι συνολικά 200 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην Κεντρική Ελλάδα, στην Αθήνα και ευρύτερα στην Αττική. Υπό τη «σκέπη» του οργανισμού βρίσκονται άλλοι 170 πρόσφυγες στην περιοχή, οι οποίοι θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα αμέσως μόλις υπάρξουν διαθέσιμες θέσεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει επίσης ότι ο στόχος είναι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε διαμερίσματα . «Η ευημερία των προσφύγων είναι πρωταρχικής σημασίας σε όλες μας τις δράσεις και ελπίζουμε ότι όσοι διαμένουν ακόμα στους χώρους φιλοξενίας, καθώς και στα ξενοδοχεία, θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα, όπου οι συνθήκες καθημερινής διαβίωσης είναι καλύτερες» τονίζει ο οργανισμός. Εκτιμά δε ότι οι αιτούντες άσυλο που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία πρόκειται να μεταφερθούν επίσης σύντομα σε διαμερίσματα. «Αυτό θα είναι εφικτό καθώς μπορεί να νοικιαστούν νέα διαμερίσματα, ενώ αδειάζουν άλλα διαμερίσματα από όπου αιτούντες άσυλο αποχωρούν στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης ή της οικογενειακής τους επανένωσης. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, θα προγραμματίσουμε τις μεταφορές σε μικρές ομάδες, ξεκινώντας από μεγάλες οικογένειες και οικογένειες με μικρά παιδιά» τονίζει.

Στο «πολιτικό» κομμάτι της ανακοίνωσης, η «Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στηρίζει και συνεργάζεται με την κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καθ’ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις σε, ορισμένες φορές, ιδιαίτερα περίπλοκες καταστάσεις». Ο οργανισμός ευχαριστεί δε τις τοπικές αρχές της Ηπείρου αλλά και τον ντόπιο πληθυσμό για τη φιλοξενία των προσφύγων. Σε αυτό το σημείο, η Ύπατη Αρμοστεία αφήνει έμμεσες αιχμές για το γεγονός ότι δεν έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας για την ενοικίαση διαμερισμάτων. «Με τη συνεχή τους στήριξη, προσμένουμε το ενδεχόμενο ενοικίασης διαμερισμάτων, ώστε να συνεχίσουμε να στεγάζουμε πρόσφυγες στην περιοχή» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σημειωτέον ότι οι όποιες συζητήσεις για ενοικίαση διαμερισμάτων σε πρόσφυγες με τις ευχές των δήμων, και δη του δήμου Ιωαννιτών, δεν προχώρησαν…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back