ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζωές σε αναμονή

Εικόνα του άρθρου Ζωές σε αναμονή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2017, 01:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με το προσφυγικό ζήτημα να βρίσκεται συνεχώς σε αναμονή, η ύπαρξη μιας κανονικότητας μοιάζει αρκετά δύσκολη. Χιλιάδες «εγκλωβισμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες απλώς περιμένουν τη στιγμή εκείνη που θα παρθεί η απόφαση για το μέλλον τους: επανεγκατάσταση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οικογενειακή επανένωση, άσυλο ή απέλαση.

Στην περιοχή των Ιωαννίνων, εκατοντάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε διάφορα ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα οι εργασίες ανακατασκευής της πρώην παιδόπολης «Αγία Ελένη» και του καταυλισμού του Κατσικά προχωρούν (στην Αγία Ελένη οι ρυθμοί είναι εντατικοί). Οι δύο αυτές δομές αναμένεται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που θα έρθουν από άλλες περιοχές, ίσως και από τα νησιά του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προσπαθεί να προωθήσει τη μεταφορά των προσφύγων από τα ξενοδοχεία σε διαμερίσματα, σε συνεργασία και με τους κατά τόπους δήμους –ένα πρότζεκτ που έχει αναλάβει να συντονίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο δήμος Ιωαννιτών είναι από τους δήμους που δεν έχουν προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρότι σχετική συζήτηση είχε γίνει από πέρσι το καλοκαίρι. Η δημοτική αρχή εμφανίζεται διστακτική ως προς την έκταση που πρέπει να έχει το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα της πόλης.

 

30 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Αυτή τη στιγμή, σχεδόν 30 διαμερίσματα είναι διαθέσιμα από μη κυβερνητική οργάνωση, την Terre des Hommes (σε συνεργασία πάντα με την Ύπατη Αρμοστεία). Στα 10 από αυτά μένουν ήδη πρόσφυγες, ενώ αναμένεται να γεμίσουν και τα υπόλοιπα. Προτεραιότητα δίνεται σε ανθρώπους που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, όπως έγκυες ή πάσχοντες από χρόνια νόσο. Προφανώς, τα 30 διαμερίσματα, για τα οποία υπήρξε συνεννόηση με τον δήμο Ιωαννιτών, είναι λίγα. Από δω και πέρα, εξαρτάται από το αν ο Δήμος θα συνεργαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό προς την κατεύθυνση της στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα.


ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ


Πέραν της στέγασης, οι περισσότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις δίνουν έμφαση σε προγράμματα εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ένταξης των προσφύγων στην τοπική κοινωνία. Διάφορα πρότζεκτ αρχίζουν να «τρέχουν», ενώ η Oxfam έχει στήσει ένα κέντρο κοινότητας στην πόλη. Στην οδό Μελετίου Γεωγράφου, στον Πλάτανο, οι εργασίες ανακατασκευής ενός κτιρίου, που ανήκει σε ιδιώτη, ολοκληρώνονται. Το κέντρο αυτό κοινότητας φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν τόπο συνεύρεσης και απασχόλησης όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για τους ντόπιους.

Στα οργανωτικά ζητήματα… του προσφυγικού, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι υπάρχουν αλλαγές στην τοπική ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ο υπεύθυνος για την Ήπειρο Μάρκο Μπουόνο αποχώρησε με τη λήξη της σύμβασής του στα τέλη Μαρτίου. Στη θέση του έχει έρθει ο χιλιανής καταγωγής Ροντρίγκο ντε λα Μπάρρα ο οποίος ήταν επικεφαλής του οργανισμού στη Λέρο.

 

*Η φωτογραφία είναι από την ανακαίνιση της αποθήκης (με τους χάρτινους γερανούς-οριγκάμι να αποτελούν σύμβολο ειρήνης) στον καταυλισμό του Κατσικά από τους ίδιους τους πρόσφυγες που ζουν στα Γιάννενα, μέλη της ομάδας Habibi.works η οποία δημιουργήθηκε από την οργάνωση Soup & Socks.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back