dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα «ταξίδι» που δεν τελειώνει…

Εικόνα του άρθρου Ένα «ταξίδι» που δεν τελειώνει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2017, 15:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από τα νησιά του Αιγαίου ή την Ειδομένη ήρθαν στον καταυλισμό του Κατσικά στα Γιάννενα, όπου οι συνθήκες μόνο άθλιες μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Κι όταν έφτασε ο χειμώνας, δεν υπήρχε άλλη λύση παρά η μεταφορά των προσφύγων σε ξενοδοχεία της πόλης. Και τώρα, ήρθε η ώρα για μια νέα μεταφορά. Πάνω από 200 πρόσφυγες, παίρνουν και πάλι τα προσωπικά τους αντικείμενα και φεύγουν από την πόλη μας. Την ίδια ώρα οι διαδικασίες ασύλου, επανεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης δεν προχωρούν ιδιαίτερα γρήγορα. Ένα «ταξίδι» που δεν λέει να τελειώσει με τους πρόσφυγες να πηγαίνουν συνεχώς από σταθμό σε σταθμό και να μην φτάνουν στον προορισμό τους.

Η αποχώρηση 200 και πλέον προσφύγων από τα Γιάννενα με «προορισμό» την Αθήνα κυρίως γίνεται με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία είναι αυτή που, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων σε αρκετές δομές της ενδοχώρας. Ήταν σαφές από την αρχή του περασμένου χειμώνα ότι η λύση των ξενοδοχείων ήταν προσωρινή. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχει ο «Τύπος Ιωαννίνων» από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο στρατηγικός στόχος είναι να μεταφερθούν πρόσφυγες από ξενοδοχεία σε διαμερίσματα. Αυτή ήταν εξάλλου η συμφωνία του οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση από πέρσι την άνοιξη. Το πρόγραμμα στέγασης που υλοποιεί η  Ύπατη Αρμοστεία, έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 11.500 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα για αιτούντες άσυλο ή υποψήφιους προς μετεγκατάσταση, με διάφορους δήμους να έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας. Μια ανάλογη συνεργασία στην περιοχή μας δεν προχώρησε, με τον δήμο Ιωαννιτών να διατηρεί έντονες επιφυλάξεις. «Η όλη διαδικασία της ένταξης απαιτεί μια συγκεκριμένη διαχείριση και πολιτική από όλους τους εμπλεκόμενους. Οι οργανισμοί και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες λειτουργίας οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να υπάρξει σωστή αλληλεπίδραση μεταξύ προσφύγων και κατοίκων» τονίζει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας, χωρίς να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η μεταφορά στην Αθήνα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, γίνεται μετά από συναίνεση των προσφύγων. «Καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός διαμερισμάτων στα Γιάννενα, ο κόσμος μεταφέρεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ή κοντά σε αυτά, όπου επίσης θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις πρεσβείες, την υπηρεσία ασύλου και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και δομές. Προς το παρόν, περισσότεροι από 200 πρόσφυγες μεταφέρονται από τα Ιωάννινα αφού πρώτα ενημερώθηκαν και δόθηκε η συναίνεσή τους» τονίζεται σε απάντηση του οργανισμού προς τον «Τύπο Ιωαννίνων».

Μετά τις εξελίξεις αυτές, στην Ήπειρο, θα παραμείνουν περίπου 900 πρόσφυγες. Ωστόσο, την ίδια ώρα προχωρούν τόσο οι διαδικασίες αναβάθμισης του καταυλισμού του Κατσικά από τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam όσο και η ολοκλήρωση της ανακατασκευής της πρώην παιδόπολης «Αγία Ελένη» από την Ύπατη Αρμοστεία για τη φιλοξενία προσφύγων. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η πρώην παιδόπολη εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη στα τέλη Απριλίου. «Η μοναδική πληροφόρηση που έχουμε έως τώρα, είναι ότι δεν θα φιλοξενήσει πρόσφυγες που ήδη διαμένουν σε άλλες περιοχές της Ηπείρου» είναι η απάντηση του οργανισμού…


* Η φωτογραφία είναι από τον καταυλισμό του Κατσικά πριν αυτός εκκενωθεί κατά τον χειμώνα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ