Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αντίδραση του Δήμου Ζαγορίου για τα απορρίμματα

Εικόνα του άρθρου Η αντίδραση του Δήμου Ζαγορίου για τα απορρίμματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2018, 23:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για «ακατανόητη» απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ακύρωσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου για ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, κάνει λόγο ο Δήμος Ζαγορίου σε ανακοίνωσή του, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για ένα θέμα που αφορά πολλούς δήμους.

Με την ίδια ανακοίνωση, ο Δήμος γνωστοποιεί ότι εκδόθηκε από το Δικαστήριο προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που επιτρέπει τη συνέχιση του διαγωνισμού για την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων.

«Η σύμβαση που είχε συνάψει ο Δήμος Ζαγορίου με τον ανάδοχο έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της νέας ανάθεσης» τονίζεται. «Ο Δήμος Ζαγορίου ως τουριστικός Δήμος δεν μπορεί να μείνει χωρίς αποκομιδή και θα επιμείνει στη συνέχιση της διαδικασίας ανάθεσης σε ιδιώτη με διαγωνισμό, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μη διαθέτοντας τον αναγκαίο εξοπλισμό και το προσωπικό για να ανταποκριθεί με ίδια μέσα» είναι η δήλωση του δημάρχου Βασίλη Σπύρου. Σημειωτέον ότι ο Δήμος έχει ασκήσει προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 όπως και αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Με την ανακοίνωσή του, απαντά και στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης περί μη τεκμηρίωσης της αδυναμίας συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων με ίδια μέσα. Καταρχάς, ο Δήμος υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, καθώς αυτή γινόταν όλα τα χρόνια με ιδιώτες. Εκτιμά δε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει προχωρήσει σε λανθασμένη ερμηνεία του νόμου για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ». Όπως αναφέρει, από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» εξαιρείται σαφώς η προμήθεια απορριμματοφόρων από τους ΟΤΑ (επιτρέπονται μόνο μηχανήματα έργου και άλλα οχήματα). Όσο για τις προσλήψεις, ο Δήμος Ζαγορίου ζήτησε μόνο τρία άτομα, επειδή, όπως αναφέρει, δεν μπορούσε να ζητήσει περισσότερες καθώς «δεν υπάρχει ο εξοπλισμός για να γίνει η αποκομιδή».   

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back