ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα σκουπίδια, οι ιδιώτες και το… μήνυμα

Εικόνα του άρθρου Τα σκουπίδια, οι ιδιώτες και το… μήνυμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2018, 16:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρεις είναι οι Δήμοι στο νομό Ιωαννίνων που βρίσκονται (όχι και τόσο ξαφνικά) αντιμέτωποι με τη μη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Χτες, έγινε γνωστό ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ακύρωσε την απόφαση ανάθεσης της αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Ζαγορίου σε ιδιώτη. Μια ακύρωση που, πέραν της «τεχνικής», έχει και την πολιτική διάστασή της.

Δεν είναι λοιπόν μόνο ο Δήμος Ζαγορίου που πήρε στα χέρια του την επίμαχη απόφαση, η οποία βγήκε στα μέσα Ιουλίου, αλλά και οι Δήμοι Δωδώνης και Μετσόβου. Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και για άλλους Δήμους, ενώ και ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος δουλεύει με ιδιώτη στις δημοτικές ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας, κάθε άλλο παρά ανεπηρέαστος θα μείνει (αν και είναι προετοιμασμένος).  

Καταρχάς, και οι τρεις Δήμοι έχουν προσφύγει σε ένδικα μέσα –σε προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και σε αίτηση αναστολής και ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων. Και οι τρεις τους, δεν είχαν ποτέ οργανωμένη και ολοκληρωμένη υπηρεσία διαχείρισης απορριμμάτων. Ανέθεταν ανέκαθεν τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ιδιώτες. Στα τέλη της άνοιξης, με τη λήξη των συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρίες, τα δημοτικά συμβούλια ενέκριναν τους διαγωνισμούς για νέες συμβάσεις. Και λίγο καιρό αργότερα, ήρθε το «όχι» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτή τη στιγμή, οι Δήμοι «δουλεύουν» με παράταση στις παλιότερες συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες, μια παράταση που θα τους βγάλει μέχρι τέλη καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι Δήμοι δεν τεκμηριώνουν την αδυναμία συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων με ίδια μέσα. Οι υπηρεσίες «πατούν» σε δύο τινά: πρώτον ότι το υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε πέρσι τον δρόμο, μετά και απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και δεύτερον ότι υπάρχει το πρόγραμμα «Φιλόδημος» μέσω του οποίου οι Δήμοι θα μπορούσαν να προμηθευτούν εξοπλισμό. Με άλλα λόγια, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υποστηρίζει ότι οι Δήμοι είχαν την ευκαιρία να οργανώσουν δική τους υπηρεσία καθαριότητας και δεν το έκαναν.

Πιο συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υπενθυμίζει ότι το 2017 ανακοινώθηκε η πρόσληψη χιλιάδων ατόμων στην καθαριότητα των Δήμων της χώρας μέσω ΑΣΕΠ. Τότε, ζητήθηκε από τους Δήμους από όλους τους δήμους της χώρας να υποβάλλουν αιτήματα πλήρωσης θέσεων. Οι Δήμοι Δωδώνης, Ζαγορίου και Μετσόβου ζήτησαν ελάχιστα (ή και καθόλου) άτομα. Στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται ότι ο Δήμος Ζαγορίου ζήτησε μόλις τρία άτομα. Επιπλέον, όπως προκύπτει από το δεύτερο σκέλος της απορριπτικής απόφασης, ο Δήμος δεν εξέτασε το ενδεχόμενο ανανέωσης του εξοπλισμού του μέσω του «Φιλόδημου ΙΙ», ο οποίος «τρέχει» από τον Φεβρουάριο. Εδώ υπάρχει ένα σημείο για το οποίο δεν υπάρχει σαφής απάντηση αν οι Δήμοι μπορούσαν να προμηθευτούν και απορριμματοφόρα.

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Ο Δήμος Ιωανιτών, από την πλευρά του, είχε πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη 47 μόνιμων υπαλλήλων στην καθαριότητα και στον φωτισμό. Σημειωτέον ότι το μισθολογικό κόστος καλύπτεται από τους Δήμους κι όχι από το υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι στιγμής, από τους 47 υπαλλήλους έχουν πιάσει δουλειά οι 25. Όπως αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης, «περιμένουμε τους άλλους 22». Κι όταν έρθουν κι αυτοί, τότε ο Δήμος Ιωαννιτών θα είναι υποχρεωμένος να σταματήσει τις συμβάσεις με τους ιδιώτες για τις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας. Η νέα σύμβαση με ιδιώτη για τη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου υπογράφηκε μόλις τον περασμένο μήνα. «Στη σύμβαση, υπάρχει πρόβλεψη για διακοπή της σύμβασης μονομερώς» τονίζει ο κ. Κατηρτσίδης.

Με τις 47 νέες θέσεις εργασίας, το προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας και του φωτισμού (ανταποδοτικά τέλη) του Δήμου Ιωαννιτών διπλασιάζεται. Ωστόσο, ο Δήμος ποντάρει για την καλύτερη αποδοτικότητα του δύσκολου αυτού τομέα, ευελπιστεί στα «πράσινα σημεία» τα οποία προβλέπουν και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back