ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει εξαφανίσει το 12% των πτηνών

Εικόνα του άρθρου Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει εξαφανίσει το 12% των πτηνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2023, 10:32
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Περίπου το 12% των πτηνών έχουν οδηγηθεί σε εξαφάνιση από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications την Τρίτη, εκτιμά ότι περίπου 1.430 είδη πτηνών έχουν εξαφανιστεί από την περίοδο του Ύστερου Πλειστόκαινου, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 120.000 χρόνια.

Οι γνωστές εξαφανίσεις πτηνών, που έχουν εντοπιστεί με βάση απολιθώματα ή άλλα αρχεία, αντιστοιχούν σε περίπου 640 είδη. Η νέα εκτίμηση περιλαμβάνει τα πτηνά που εξαφανίστηκαν χωρίς να καταγραφεί το γεγονός, αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν σκοτεινή εξαφάνιση.

Για να υπολογίσουν τον αριθμό των άγνωστων εξαφανίσεων, οι επιστήμονες προέβησαν σε παρέκταση από τα 640 είδη πτηνών που είναι γνωστό ότι έχουν εξαφανιστεί, χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο. Το μοντέλο χρησιμοποίησε τη Νέα Ζηλανδία ως βάση για την απώλεια πτηνών, με βάση το γεγονός ότι η χώρα είχε μηδενικές άγνωστες εξαφανίσεις.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε πληθυσμούς νησιωτικών πτηνών, επειδή τα μη μεταναστευτικά πτηνά δεν μπορούν εύκολα να διασκορπιστούν.

Σημαντικά γεγονότα εξαφάνισης συνέβησαν τον 14ο αιώνα, σύμφωνα με τη μελέτη, όταν «το μεγαλύτερο κύμα εξαφάνισης σπονδυλωτών που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο» προκάλεσε την απώλεια ειδών στον ανατολικό Ειρηνικό με ρυθμό σχεδόν 100 φορές μεγαλύτερο από τον φυσικό ρυθμό εξαφάνισης. Οι εξαφανίσεις οφείλονταν στην ανθρώπινη εγκατάσταση, η οποία επέφερε την αποψίλωση των δασών και την εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών.

Οι υψηλοί αριθμοί εξαφανίσεων πτηνών, αναφέρει το έγγραφο, αποτελούν απώλεια για «την κατανόηση του πλούτου των ειδών των πτηνών, της οικολογικής ποικιλότητας και της εξελικτικής ιστορίας».

Επίσης, λείπουν οι σημαντικοί ρόλοι που θα έπαιζαν αυτά τα πτηνά στο ευρύτερο περιβάλλον. Τα πουλιά παίζουν ζωτικό ρόλο στα οικοσυστήματα της Γης, διαδίδοντας σπόρους, επικονιάζοντας φυτά, καθαρίζοντας κουφάρια και συμβάλλοντας στη λίπανση των κοραλλιογενών υφάλων και της γης με τα περιττώματά τους.

Οι γνωστές απώλειες ειδών πτηνών, αναφέρει η μελέτη, περιλαμβάνουν «εξαφανισμένα μεγαλοφυτοφάγα όπως τα πουλιά ελέφαντες (Aepyornithidae) της Μαδαγασκάρης, τα οποία επηρέασαν τη δομή και την ποικιλότητα των φυτών και τη δυναμική των οικοσυστημάτων, εξαφανισμένα εναέρια αρπακτικά όπως ο αετός του Χάαστ (Hieraaetus moorei), και εξαφανισμένους διασκορπιστές σπόρων όπως ο παπαγάλος των Σεϋχελλών (Psittacula wardi)».

Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας επιστημόνων δείχνει ότι ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει άλλα 669 έως 738 είδη πτηνών μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια, με τα είδη να αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση από την κλιματική κρίση, τις μειωμένες πηγές τροφής και την αποψίλωση των δασών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3