ΚΟΣΜΟΣ

Σε έξαρση ο ιός της γρίπη των πτηνών

Εικόνα του άρθρου Σε έξαρση ο ιός της γρίπη των πτηνών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2017, 13:04
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των αγροκτημάτων στη Βουλγαρία που προσβλήθηκα από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

Το υπουργείο Γεωργίας απαγόρευσε σε όλη τη χώρα το κυνήγι πτερωτών θηραμάτων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα προχωρήσουν σε μαζική σφαγή πουλερικών.

«Οι κτηνιατρικές αρχές θα έχουν προχωρήσει στη σφαγή περισσότερων από 110.000 πουλερικών, κυρίως παπιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων Μάρτιν Ράντεφ στο Reuters.

Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό H5N8 είναι η Φιλιππούπολη στη νότια Βουλγαρία.

Η Σόφια έχει ήδη απαγορεύσει σε εθνικό επίπεδο τις αγορές πουλερικών και έχει απαγορεύσει την αλιεία στις λίμνες και τους υδροβιότοπους με άγρια μεταναστευτικά πτηνά.

Χθες οι γαλλικές αρχές προχώρησαν σε μαζική σφαγή πουλερικών σε τρεις περιοχές της χώρας. 


ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι από τις 5 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 του μηνός θα σφαγιαστούν όλες οι χήνες και οι πάπιες ελευθέρας βοσκής σε μια περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας που περιλαμβάνει τις διοικητικές περιφέρειες Ζερ, Λαντ και Άνω Πυρηναίων.

Από την εντολή εξαιρούνται ορισμένα αγροκτήματα, όπως εκείνα που εκτρέφουν πτηνά αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους.

Η νοτιοδυτική Γαλλία, όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι παραγωγοί φουά γκρα, είχε πληγεί από επιδημία της γρίπης των πτηνών και πέρσι, ωστόσο επρόκειτο για άλλο στέλεχος της ιού.


ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

Η Τσεχική Δημοκρατία ανακοίνωσε χθες το πρώτο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στο έδαφός της εδώ και μια δεκαετία.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε κύκνους και σε πτηνά σε δύο μικρά πτηνοτροφεία που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας Μάριαν Γιουρέκα.

Ο επικεφαλής της Κρατικής Κτηνιατρικής Αρχής, Ζμπίνεκ Σέμεραντ διευκρίνισε ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα τα αγροκτήματα που βρίσκονται σε περίμετρο 3 και 10 χιλιομέτρων γύρω από τα πτηνοτροφεία στα οποία εντοπίστηκε ο ιός.

Το στέλεχος Η5Ν8 του ιού έχει εντοπιστεί πρόσφατα στη γειτονική Γερμανία, την Σλοβακία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back