Μετά την εκδήλωση κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εισήλθε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και καλεί τους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών να πάρουν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και παρακολούθησης των πτηνών
Τα εν λόγω κρούσματα αφορούν στον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 τόσο σε εκτρεφόμενα πουλερικά (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία) όσο και σε άγρια πτηνά (Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία). Εντός του 2016 έχουν ακόμη βρεθεί υψηλής παθογονικότητας υπότυποι Η7Ν7 στην Ιταλία και Η5 στη Γαλλία.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος και μεταδίδεται σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο ή σε Τρίτες χώρες μέσω του εμπορίου ζώντων πτηνών ή των προϊόντων τους και της μετανάστευσης των πτηνών.
Η νόσος, στην υψηλής παθογονικότητας μορφή της, προκαλεί πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στα περισσότερα είδη πουλερικών, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας.
Επίσης, όμως, υπάρχει κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μολονότι ο κίνδυνος είναι γενικά πολύ περιορισμένος.
ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν προχθές ότι προχώρησαν στην θανάτωση 190.000 παπιών σε ένα αγρόκτημα στο κεντρικό τμήμα της χώρας, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών.
Η επιδημία εντοπίστηκε σε ένα αγρόκτημα στο Μπιντινγκχούιζεν, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων δυτικά του Άμστερνταμ, όπου 180.000 πάπιες θανατώθηκαν, όπως επίσης επιπλέον 10.000 πτηνά σε μια ακτίνα ενός χιλιομέτρου, επισήμανε ο ολλανδικός οργανισμός αρμόδιος για την διατροφική ασφάλεια NVWA.